Еврокомисар похвали споразумението за соларните панели с Китай


Еврокомисар похвали споразумението за соларните панели с Китай
Снимка:

649

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт се изказа одобрително за постигнатото преди дни споразумение между ЕС и Китай във връзка с търговията на соларни панели. По думите му договорката за вноса на китайски слънчеви панели ще даде "глътка кислород" на европейските индустриалци и "ще даде тон" за споразумение по други спорни въпроси, съобщава БГНЕС.

"Това е добро споразумение", посочи Де Гухт на пресконференция в отговор на отправените му обвинения, че е "отстъпил" пред китайците. Според него ползата от споразумението е двойна - то компенсира щети и същевременно позволява на европейските потребители да купуват китайски слънчеви панели на изгодна цена.

През ноември миналата година Еврокомисията започна антимонополно разследване за вноса от Китай на слънчеви панели и основните им компоненти. Повод за разследването бе оплакването на отрасловата европейска асоциация ProSun, която заяви, че вносът от Китай на такава техника се стимулира чрез скрити субсидии. От 2011 г. Китай е изнесъл за ЕС панели и компоненти за 21 млрд. евро. ЕС установи от 6 юни 2013 г. мито от 14,8% за този внос, а също предвиди увеличаването на митото до 47% от 6 август. Това предизвика остра реакция от страна на Пекин.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички