България ще навакса в изграждането на "Южен поток"


България ще навакса в изграждането на "Южен поток"
Снимка:

425

Закъсненията по изграждането на българската секция на газопровода "Южен поток" ще бъдат наваксани и работата по този участък ще започне до края на годината, заявиха от България и от руския газов гигант „Газпром”.

Безспорно нямаме никакви съмнения за това, че първият газ по тръбата ще пристигне в България през декември 2015 година, каза изпълнителният директор на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер, цитиран от "Индъстри Уик". "Проектът се изпълнява с някои закъснения от графика. Ние обаче сме сигурни, че крайните срокове за началото на строителството ще бъдат спазени", каза Милер след срещата си с премиера Пламен Орешарски. Българският енергиен министър Драгомир Стойнев заяви, че тръбопроводът, който трябва да доставя сибирски газ до Европа, преминавайки под Черно море, е ключов приоритет за страната.

Всички количества природен газ, които България в момента внася, а те са около 3 млрд. куб. м. годишно, идват от Русия през Украйна. Така тя бе най-зле засегната от многократните спорове между Москва и Киев за цени и плащания през последните години. "Ще ускорим работата по изграждането на "Южен поток", тъй като за нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ и да имаме преки доставки от Русия, без преминаване през трети страни", каза Стойнев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички