БСП е наясно, че поевтиняването на тока с 5% не е панацея, казва червен депутат


БСП е наясно, че поевтиняването на тока с 5% не е панацея, казва червен депутат
Снимка:

609

Наясно сме, че сегашното намаление на цената на тока не е панацея и няма да реши всички проблеми в енергетиката. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков в сутрешния блок на БНТ.

Проблемите декапитализация на дружествата, занемарена политика и куп други условности остават и трябва да се решават. Сегашните мерки обаче целят крайният потребител и облекчаване на неговото положение. Щастливи в енергетиката сега няма, смята Ерменков.

Според Добрев обаче ДКЕВР е започнал отзад напред. Има минимално преразпределение на тежестта, но за резерви не може да се говори, тъй като резервите в енергетиката бяха разпределени още с намалението на цената на тока през пролетта – 8%. Сега единствено са преразпределени 498 млн. лева по схемата за търговия с вредни емисии – тези пари отиват от БНБ в НЕК, тъй като досега не е имало оползотворение директно в енергетиката на приходите от Схемата за търговия с вредни емисии (ETS).

Няма обаче предвиждане да се покрият тези средства с актуализацията на бюджета, натърти Добрев. Ерменков възрази, че парите от въглеродните емисии сега влизат в БНБ и ще бъдат прехвърлени към НЕК. Добрев обаче посочи, че досега за годината по схемата за квотите има 70-80 млн. лева в БНБ – другите още ги няма, така че не се говори за 498 млн. лева.

Ерменков посочи още, че има прехвърляне и от възобновяемите източници – вече имаме 14% покритие на потреблението, което трябваше да се случи чак 2018 година, затова сега има възможност да се прехвърлят мощности, посочи червеният депутат. Това обаче е мярка за стабилизиране, а не мярка за решаване на основни проблеми, уточни Ерменков.

Глътката въздух обаче не се дава с 5% намаление за всички – защото както има уязвими групи, които имат нужда от подкрепа, така и има групи, които си плащат с лекота тока, посочи Добрев. Затова мерките трябваше да са насочени към уязвимите групи, към най-нуждаещите се – тези, които се нуждаят от енергийните помощи. Ерменков обаче контрира, че по време на управлението на ГЕРБ 50 хил. души са изключени от квотата на енергийните помощи, а сега, от началото на това управление, 70 хил. души вече са върнати в схемата за подпомагане.

В заключение двамата депутати казаха и няколко думи за ваканцията на парламента. Това, че ще сме ваканция, не означава, че няма да работим, каза Ерменков. Добрев добави, че лично той ще почива между 5-ти и 10-ти август.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички