Блумбърг: България преговаря с Ексон за проучване в Черно море


Блумбърг: България преговаря с Ексон за проучване в Черно море
Снимка:

441

България преговаря с най-голямата петролна компания в света "ЕксонМобил" за проучване на блок в Черно море, който е спорен с Румъния, предаде агенция "Блумбърг", като се позова на анонимни дипломатически източници.

На 20 март румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви, че България и Румъния спорят за район с площ около 300 кв. км в акваторията на Черно море.

Спорът започнал през 1994 г. и причина за него било неточното определяне на морската граница между двете страни. И София и Букурещ смятат преговорите за делимитация на морската територия за технически въпрос, а не за териториален спор, който иначе не би им позволил изобщо да се присъединят към Европейския съюз през 2007 г.

Румъния се стреми да разреши проблема с помощта на двустранни разговори с България, но ще го внесе в Международния съд в Хага, ако не бъде намерено решение.

На 4 февруари "ЕксонМобил" заяви, че е обнадеждена от откриването на газ в континенталния черноморски шелф на Румъния.

В края на 2011 г. "ЕксонМобил" и австрийската ОМВ започнаха проучването на периметър, разположен на 170 км източно от румънското крайбрежие, на дълбочина 1000 м, припомня БГНЕС.

Периметърът е част от зона, която Румъния си върна от Украйна след решение на Международния съд в Хага. Според експерти зоната с размер около 9700 кв. км, дадена на Букурещ от съда, крие близо 100 милиарда куб. метра газ и 10 милиона тона петрол.

Първото сондиране от "ЕксонМобил" и ОМВ в Черно море показва наличие на природен газ, обявиха в комюнике двете компании. Откритието е обнадеждаващо, но е още прекалено рано да се каже дали става дума за находище, което ще може да се експлоатира по рентабилен начин.

Участъкът от континенталното плато в Черно море, който е предмет на спора между Румъния и България, се намира в зоната, през която е проектирано и преминаването на газопровода "Южен поток", посочват същите източници.

Американският петролен и газов гинат "ЕксонМобил" е световен лидер в своя отрасъл. Чистата печалба на компанията през 2011 се увеличи с 34% и достигна 41 милиарда долара, или 8,43 долара на акция.

Продажбите на компанията нараснаха с 28% до 486 милиарда долара. Добивът през 2011 г. се сви с 5% и възлиза на 2,31 милиона барела петролен еквивалент дневно. 

България планира да пусне евробонове през май 2012 г. за привличане на средства, нужни за изплащане на 835 млн. евро по 11-годишни евробонове със срок за погасяване 15 януари 2013 г., съобщи още Блумбърг, като цитира финансовия министър Симеон Дянков.

Това ще е първото от 11 години излизане за страната на пазара на заемите. България е най-бедната страна в ЕС по доход на глава от населението, но размерът на дълга й е 14,3% от БВП – с по-нисък в ЕС е само Естония.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички