Идеята за борсовия данък уплаши инвеститорите


Идеята за борсовия данък уплаши инвеститорите
Снимка:

437

Търговията на Българска фондова борса почти спря от началото на седмицата, тъй като инвеститорите се опитват да асимилират поредната хаотична данъчна идея, хвърлена случайно в пространството през уикенда от финансовия министър.

В този момент налагането на данък върху капиталовите печалби има потенциал да бъде последният пирон в ковчега на родния капиталов пазар и това започва да се отчита от борсовите играчи.

Идеята е меко казано необмислена, тъй като освен че ще донесе само жълти стотинки в хазната, останалите последици от нея ще бъдат далеч по-негативни – реално такъв данък ще генерира много по-малко приходи от разходите за администрирането му, банките няма да имат никаква алтернатива, когато бизнесът се нуждае от капитал, а пък цената на обявената за приватизация БФБ все повече ще клони към нула.

Логично оборотът на БФБ в сряда достигна дъното. Изтъргуваха се акции за 70 хиляди лева, като само пазарите на облигации и на компенсаторки позволиха на общия оборот да достигне скромната, но все пак по-прилична стойност от 617 хиляди лева.

Борсовите индекси остават засега почти без промяна, но ако идеята на финансовия министър се реализира, неминуемо и цените на родните акции ще тръгнат надолу.

Акциите на Еларг фонд за земеделска земя продължават възходящото си движение, добавяйки още половин процент към стойността си до 2.17 лева за брой.

На пазара на компенсаторни инструменти се завърна интригата при поименните компенсационни бонове за земеделска земя, след като министърът на земеделието обяви този път по-рано и публично намерението си да организира нов търг за земи от Държавния поземлен фонд до края на мандата си. Така боновете за земеделска земя поскъпнаха с 8.3% до 43 стотинки за лев номинал.

www.bulltrend-bg.com

 

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички