Премиерът Бойко Борисов стои твърдо зад инициативата за създаване на хранителна банка в България. За законодателното и нормативно регламентиране на дейността й ще бъде създадена правителствена работна група.
Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на дискусия за изграждането на хранителни банки в България. Форумът беше организиран от вестник „Труд” във връзка с акцията на изданието „Да спасим храната, да не я горим”, съобщават от МЗХ.
В работната група ще участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Министерството на финансите, БАБХ, Министерство на труда и социалната политика и на Министерство на енергетиката и туризма.
Хранителната банка е механизъм за осигуряване на храна за социално слаби и за намаляване на разхищенията. Тя е партньор както на държавата, така и на бизнеса при оползотворяването на годна за използване храна, която не се употребява. Освен това тя има голяма роля при кризи и бедствия, каза шефката на българската хранителна банка Мариана Бракалова.
Представителите на търговските вериги и на производителите на храни посочиха като основен проблем пред даряването на храна в банката това, че за дарените храни се дължи ДДС, а за унищожаването им не се дължи.
Зам.-министър Владислав Горанов обясни, че е сложно да отпадне ДДС за дарените в банката храни, но има други механизми, за да се стимулира предоставянето им в банката. Той призова хранителния бизнес и търговските вериги да съберат данни за количествата бракувани храни и световния опит в оползотворяването им.
Можем да помогнем не само с ДДС, нека не приравняваме всичко към този данък, призова министър Найденов.
Той посочи, че до момента на практика държавата е субсидирала екарисажите за изгарянето на храните с изтекъл срок на годност. Тази възможност обаче вече отпада и екарисажите вероятно ще увеличат таксите за бизнеса, така че скоро ще стане изгодно да се даряват храните, вместо да се унищожават.
Министърът посочи още, че в момента социално слабите се подпомагат с храни по линия на програма „Благотворителност” на ЕС, но най-вероятно тази програма ще приключи от 2014 г., така че хранителната банка ще е необходима.
Всяка година в България се унищожават около 400 хил. тона храни, а същевременно 360 хил. българи са на ръба на оцеляването. Държавата и бизнеса трябва да намерят начин за решаване на този проблем, каза главният редактор на в. „Труд” Светлана Джамджиева.
Тя призова работната група да бъде сформирана до Великден.
Коментари