Вътрешният пазар на праскови в България до голяма степен се снабдява с продукция от Гърция.
Това каза пред радио Фокус-Сливен Коста Петров от сдружение „Българска праскова“.
Малки количества в нашата страна са влизали и от Сърбия. Производителите в Гърция през последните години са имали възможност да подобрят производството си. Отпуснати са им били средства за хладилни камери, бази, направена е била и голяма реклама на тяхната продукция, каза Петров.
Той допълни, че един производител на праскови в Гърция получава 180 евро на декар субсидия, докато един български производител получава 14 евро на декар.
В Гърция през последните години са създавани много бази, сдружения, логистични фирми, които са успели добре да рекламират и да създадат пазари за стоката. Тези фактори са направили Гърция на едно от първите места в Европа и света по производство на праскови.
Производителят от Сливен, коментира, че Гърция е много силен конкурент на България и страната ни трябва да се съобразява ценово с южната ни съседка.
Според Петров в България производството трябва да се реорганизира, да оцелее и да влезе в ценовите листи спрямо външните пазари. Той подчерта, че понякога съседите правят дъмпинг в цените, но това е нормално, когато има огромни количества.
Коментари