Има ли опасни химикали в цитрусите на българския пазар?


Има ли опасни химикали в цитрусите на българския пазар?
Снимка: iStock/Guliver

3107

Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове, които се внасят у нас, и вредни ли са веществата, с които се боядисват и лакират портокалите и мандарините?

Факт е, че през изминалата година в рамките на Европейския съюз са били спрени тонове плодове, пълни с пестициди. Става въпрос основно за портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция.

У нас са засечени опасни турски лимони и червени чушки.

Това са част от рисковите продукти, за които се прави задължителен контрол на граничните пунктове. Към тях се прибавя и нарът, каза зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков пред bTV.

Миналата година на българските ГКПП-та са спрени рекордно количество лимони – 1000 т, и над 100 т. чушки с остатъци от пестициди, добави Величков.

В 98% от случаите става въпрос за разрешени продукти, не токсични, но в нива над допустимите норми, безопасни за човешкото здраве.

Като външна граница на ЕС България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. Списъкът на стоките, подлежащи на допълнителен контрол, се изготвя от Брюксел и се актуализира на всеки шест месеца. Проверява се всеки десети камион, а за лимоните и нара проверките са по-сериозни – 20% от пратките.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички