Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове, които се внасят у нас, и вредни ли са веществата, с които се боядисват и лакират портокалите и мандарините?
Факт е, че през изминалата година в рамките на Европейския съюз са били спрени тонове плодове, пълни с пестициди. Става въпрос основно за портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция.
У нас са засечени опасни турски лимони и червени чушки.
Това са част от рисковите продукти, за които се прави задължителен контрол на граничните пунктове. Към тях се прибавя и нарът, каза зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков пред bTV.
Миналата година на българските ГКПП-та са спрени рекордно количество лимони – 1000 т, и над 100 т. чушки с остатъци от пестициди, добави Величков.
В 98% от случаите става въпрос за разрешени продукти, не токсични, но в нива над допустимите норми, безопасни за човешкото здраве.
Като външна граница на ЕС България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. Списъкът на стоките, подлежащи на допълнителен контрол, се изготвя от Брюксел и се актуализира на всеки шест месеца. Проверява се всеки десети камион, а за лимоните и нара проверките са по-сериозни – 20% от пратките.
Коментари