Светът е на ръба на шоколадова криза заради нестабилността на областите, в които се отглежда какао, и повишаващото се търсене в развиващите се страни, предупреждават експерти.
Проф. Дейвид Гест от факултета по земеделие и околна среда на университета в Сидни, казва, че методите за отглеждане на какао, използвани от производителите, имат нужда от модернизиране.
Той предупреди, че световното производство на какао, суровина за шоколада, трябва да се увеличи с близо една четвърт до 2020 г., за да се отговори на търсенето от Китай и другите бурно развиващи се икономики, съобщава БГНЕС.
Районите за отглеждане на какао се намират в едни от най-неразвитите и нестабилни части на света и земеделците трябва да отговорят на сериозни предизвикателства, за да увеличат производството си.
Проф. Гест има лекция в Сидни днес на тема "Шоколадовата криза", в която ще говори за някои от проблемите, пред които са изправени фермерите.
"Намираме се в положение, в което производителите на шоколад са притеснени от нарастващото търсене, тъй като е налице бързо увеличаване на консумацията на шоколад в развиващите се икономики, съчетано с нестабилност в районите за отглеждане на какао", отбелязва експертът.
Освен че е много вкусен, черният шоколад има благотворно въздействие върху здравето. Доказано е, че той понижава кръвното налягане и увеличава психологическото щастие.
Основните райони, в които се произвежда какао, са Западна Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион. Всички те са заплашени от климатични промени, политическа нестабилност, вредители и болести.
Коментари