Производството на български плодове и зеленчуци от 2003 година насам е спаднало с близо 70%, съобщиха от Института по аграрна икономика.
От там отчитат траен спад в сектора през последните 10 години. Българските производители все още остават далеч от европейските стандарти, а фирмите прекупвачи продължават да изкупуват чужда продукция.
По данни на Асоциацията на земеделските производители в България в момента около 80% от плодовете и зеленчуците по щандовете са от други държави. Българските производители биват изместени заради високи разходи, технологични пропуски и липса на маркетингови канали.
От 2003 година до 2012 година страната ни губи повече от 60% от производството на зеленчуци. В момента износът за ЕС възлиза на 85 на сто.
"17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на съюза. За да можеш да си доставчик на тези хранителни вериги, на тези търговски вериги, е необходимо да произвеждаш големи партиди стандартизирана продукция - нещо, което българските производители трудно ще постигнат", заяви проф. Румен Попов, директор на Института по аграрна икономика.
Коментари