Червените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщава изданието Medical Express, като се позовава на мащабно британско проучване. Резултатите от мащабното изследване са публикувани първоначално в научното издание Critical reviews in food science and nutrition.
Изследването на специалисти от Оксфордския университет е обхванало над 1,4 млн. души, наблюдавани 30 години. Всеки от участниците е попълвал въпросник за хранителните си навици, след което е било проследено здравословното му състояние.
Заключенията от анализите показват, че консумацията на 50 грама на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%. Потреблението на 50 грама дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска от подобно заболяване с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между консумацията на пиле или пуйка и развитието на коронарна болест на сърцето.
-
7 плодове, които свалят високо кръвно налягане
Напоследък хората са много по-отговорни към собственото си з...
виж още
Причините за това може да са високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.
Холестеролът и високото кръвно налягане са рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето, известна още като коронарна артериална болест или исхемична болест на сърцето. Коронарната болест на сърцето може да доведе до сърдечен удар (инфаркт). Тя е водеща причина за смърт при мъжете и жените в САЩ.
Рискът от подобна болест е по-голям при хората с наднормено тегло, лоша двигателна активност, или живеещите под голям стрес. Същото важи и за хора, които са тютюнопушачи или имат диабет.
Коментари