EPA иска драстично затягане на мерките за въглеродните емисии до 2032 г.


EPA иска драстично затягане на мерките за въглеродните емисии до 2032 г.
Снимка: iStock

4058

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) предложи драстично затягане на ограниченията за емисиите на парникови газове, отделяни от автомобили и пикапи до 2032 г. Според регулатора този ход може да стимулира допълнително налагането на електрически превозни средства на най-големия автомобилен пазар по стойност на трансакциите, предава Reuters.

Според EPA новите ограничения ще помогнат на електромобилите да засилят присъствието си в САЩ, като 2 на всеки 3 продадени превозни средства ще бъдат електрически в рамките на 10 години.

Предложението, ако бъде финализирано, е най-агресивният план досега за понижаване на емисиите от превозни средства в САЩ, изискващ средногодишно намаляване на замърсяването в размер на 13%. EPA предлага и нови по-строги стандарти за емисии за средните и големите пикапи до 2032 г.

Агенцията прогнозира, че правилата за периода 2027-2032 ще намалят с над 9 млрд. тона емисиите на въглероден диоксид до 2055 г. – еквивалентно на над 2 пъти общите емисии в САЩ за 2022 г.

Агенцията изчислява, че нетните ползи от предложението до 2055 г. варират от 850 млрд. долара до 1,6 трлн. долара. До 2032 г. мярката ще струва около 1200 долара на превозно средство на производител, но ще спести на собственика средно над 9000 долара за гориво, поддръжка и разходи за ремонт за 8 години.

„Много неща трябва да се подобрят, за да успее тази масивна – и безпрецедентна – промяна на нашия автомобилен пазар и индустриална база. Фактори отвъд автомобила, като зарядна инфраструктура, вериги на доставки, устойчивост на мрежата, наличие на нисковъглеродни горива и стратегически важни минерали ще определят дали стандартите на EPA на тези нива са постижими“, смята Джон Бозела, главен изпълнителен директор на Алианса за автомобилни иновации, представляващ General Motors, Volkswagen, Toyota и др.

Предложението е по-амбициозно от целта на президента Джо Байдън от 2021 г., подкрепена от производителите на автомобили, според която 50% от новите превозни средства, продавани през 2030 г., да са електрически или плъгин хибридни.

Администрацията на Байдън не предлага забрана на превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, но търси обратна връзка за това дали трябва да удължи правилата за емисиите до 2035 г. и въвеждането на алтернативи. Някои екологични групи искат EPA да наложи по-строги правила, особено за тежкотоварните превозни средства.

„Тези стандарти са много амбициозни и следват чувството за неотложност, което внушиха президентът и неговата администрация, докато се справяме с климатичната криза“, посочи администраторът на EPA Майкъл Регън в интервю за Reuters, отказвайки да посочи конкретна дата за прекратяване на продажбата на нови конвенционални автомобили. По думите му предложението е „стандарт, базиран на производителността“, а не стимул за електромобилите.

Според предложението на EPA производителите на автомобили се очаква да произвеждат 60% електромобили до 2030 г., като делът ще нарасне до 67% през 2032 г., за да отговорят на изискванията – спрямо едва 5,8% през 2022 г.

През август Калифорния постанови, че всички нови превозни средства, продавани в щата до 2035 г., да бъдат електрически или плъгин хибриди, но щатската администрация трябва да получи одобрението на EPA, за да реализира регламента.

Регън отказа да посочи как ще реагира EPA на искането на Калифорния.

Съгласно предложението EPA изчислява, че 50% от новите специализирани превозни средства като автобуси и камиони за боклук могат да са електромобили до 2032 г., заедно с 35% от новите влекачи за къси разстояния и 25% от новите влекачи за дълги разстояния.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия готви реформа за данъка върху МПС

Зелената сделка под въпрос? Две страни от ЕС се обявиха против

Климатичните промени ще струват на Германия 900 милиарда евро

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички