Каролев: Предложението на Пеевски за ДДС на хляба е популизъм


Каролев: Предложението на Пеевски за ДДС на хляба е популизъм
Снимка: БГНЕС

3823

Популизъм – това заяви икономистът Владимир Каролев за предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски да се намали ДДС на хляба и лекарствата. Припомняме, че Каролев беше съветник на Божидар Лукарски, когато Лукарски беше икономически министър.

Каролев направи следната сметка – годишно даваме около 150 лева за хляб, тъй като средно българинът яде около 87 килограма хляб всеки 12 месеца. ДДС от тази сума е 25 лева, т.е. спестяваме по около 18 лева при свалянето на ДДС на 5%, т.е. 1,50 лева на месец. Това е популизъм, подчерта икономистът, който направи подобна сметка и за лекарствата, където щяло да има намаляване на 5 лева.

Според Каролев, при намалено ДДС търговците на закуски щели да почнат да отчитат продажби на хляб, а не например на банички, и хазната ще бъде ощетена. Той обърна внимание и на цената на водата, както и на тока, като попита защо ДПС не пипа там. Експертът изрази учудване, че точно ДПС се занимава с популизъм предвид политическата характеристика на партията.

"Аз съм "за" намаляване на данъците – първо трябва да се намали данъкът върху труда, абсолютно излишно беше увеличаван два пъти поред с оправданието, че НОИ има дефицит – НОИ винаги ще има дефицит", посочи икономистът. Той поиска намаляване и на ДДС, но внимателно – с 1%, за да се види ефектът. Не виждам причина да се сваля ДДС за отделни стоки, добави Каролев.

На експерта беше зададен въпросът бъркат ли всички останали в Европа, като имат диференцирана ставка, Каролев даде за пример Румъния, където резултатите показвали намаляване на приходите в бюджета при връщането на ДДС на 19%. Това води до увеличение на данъците и знаете ли кои данъци се качват – върху дохода и върху фирмите, каза експертът. Да, бъркат държавите, които са въвели диференцирано ДДС, категоричен беше Каролев.

Цените зависят от търсенето и предлагане, не от данъка, смята Каролев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички