Вдигнаха осезаемо обезщетението за безработица


Вдигнаха осезаемо обезщетението за безработица
Снимка: iStock

12710

Да се повиши минималното обезщетение за безработица, решиха единодушно депутатите на първо четене. Вместо досегашните 9 лв. на ден, компенсацията става 12 лв. от 1 октомври, а увеличението ще засегне над 30 000 души. Предвижда се още срокът за получаване на парично обезщетение да се повиши от 4 на 7 месеца.

Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври. Новата разпоредба ще се отрази положително на между 13 000 и 15 000 души средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г.

Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. Те ще струват на бюджета за 2020 г. допълнителни 14 млн. лв.

Макар да подкрепиха увеличението, от опозицията настояха то да бъде по-щедро. Депутати от БСП и ДПС заявиха, че предлаганата минимална сума от 12 лв. на ден е крайно недостатъчна. И предложиха тя да бъде вдигната на поне 17 лв. "Какво правим в момента и това ли е адекватното обезщетение? Хората са нестабилни на работните си места и ние им предлагаме сума далеч под прага на бедността", каза Надя Клисурска от БСП, цитирана от NOVA.

"Сега при положение, че минималната работна заплата е 610 лв., този размер, ако съблюдаваме общия принцип, трябва да бъде 17,40 лв. А догодина ако приемем, че ще е 650 лв. този минимален размер ще бъде 18, 60 лв., за да отговаря на чл. 4 и да бъде 60% от минималното възнаграждение", каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.

От управляващите обаче отговориха, че действат предпазливо заради неизвестностите около коронавируса. "Не знаем как ще се развие тази пандемия, включително и в България", каза Калин Поповски от "Обединени патриоти". По колко вземат безработните в Словения

Не без спор беше приета и актуализацията на бюджета на Здравната каса. С нея болниците ще  получат 75 млн.лв. за покриване на неизплатени дългове. "С извинение не с 2, с 3 ръце да гласувате за тази поправка в бюджета на касата, този цирк няма да се промени, тъй като отдавна споделям, че самият начин на финансиране е порочен", каза Георги Михайлов от БСП.

"75 млн. лв. се разплащат към лечебните заведения. Когато казвате, че се действа на парче, аз не мога да се съглася, защото виждате, че клиничните пътеки в момента ще бъдат увеличени, включително за коронавируса", заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички