В тази голяма икономика обсъждат 70-часова работна седмица


В тази голяма икономика обсъждат 70-часова работна седмица
Снимка: iStock

6637

Колко часа трябва да работи човек на седмица? Този въпросът се задава в Индия през последните няколко дни, след като софтуерният милиардер Н. Р. Нараяна Мърти заяви, че младите хора трябва да са готови да работят 70 часа седмично, за да помогнат за развитието на страната, пише BBC.

„Производителността на труда в Индия е една от най-ниските в света. Освен ако не подобрим производителността на труда... няма да можем да се конкурираме със страните, постигнали огромен напредък. Така че молбата ми е младежите в страната да си кажат: „Това е моята страна. Бих искал да работя 70 часа на седмица“, заяви той наскоро в подкаст.

След като казаното стана широко коментирано, Мърти получи както подкрепа, така и критики, докато хората в социалните медии обсъждаха „токсичните“ работни култури и какво работодателите могат да очакват от служителите си.

Част от критиките идват от хора, които посочват ниските начални заплати за инженери в индийски технологични компании, включително Infosys, на която Мърти е съосновател.

Други се фокусираха върху проблемите с физическото и психическото здраве, които могат да възникнат от работата без почивка.

„Няма време за общуване, няма време за разговори със семейството, няма време за упражнения, няма време за отдих. Да не говорим, че компаниите очакват хората да отговарят на имейли и обаждания и след работно време. Тогава се чудете защо младите хора получават инфаркти?“, написа в Х кардиологът д-р Дийпак Кришнамурти, базиран в Бенгалуру.

Снимка: iStock

А някои посочиха, че повечето жени работят много над 70 часа седмично – както в офиса, така и в домовете си.

Дебатът идва в момент, когато по целия свят COVID-19 накара хората да преоценят отншението си към работата. Много смятат, че са по-продуктивни, когато работят от вкъщи, докато други подкрепят здравословен баланс между работата и личния живот.

Експертите казват, че има ползи от това не само за служителите.

„Компаниите, които прилагат политики за баланс между професионалния и личния живот, се възползват от повишено задържане на служителите си, подобрено набиране на персонал, по-ниски нива на отсъствие от работа и по-висока производителност“, гласи доклад на Международната организация на труда, публикуван през 2022 г., цитирайки проучване на 45 компании в САЩ.

ОЩЕ: Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Индийците вече работят много часове, тъй като според доклада на МОТ те са работили средно над 2000 часа всяка година преди пандемията, много повече от САЩ, Бразилия и Германия.

„Повишаването на производителността не е просто да работите повече време. Става въпрос за това да ставате по-добри в това, което правите – повишаване на уменията, положителна работна среда и справедливо заплащане за свършената работа. Качество на свършената работа е по-важно от отчитането на повече часове“, пише индийският предприемач и филмов продуцент Рони Скрювала в X.

Тази тема е чувствителна в Индия – страната има строги трудови закони, но според активисти властите трябва да направят повече, за да ги прилагат стриктно.

Снимка: iStock

По-рано тази година протести на работници и опозиционни лидери принудиха правителството на щата Тамил Наду да оттегли законопроект, който позволяваше работното време във фабриките да се увеличи на 12 часа от 8.

Мърти беше критикуван през 2020 г., когато предложи индийците да работят минимум 64 часа седмично в продължение на 2 до 3 години, за да компенсират икономическото забавяне, причинено от блокирането на COVID-19.

През 2022 г. друг индийски главен изпълнителен директор беше критикуван за предложението младите хора да работят по 18 часа на ден в началото на кариерата си.

ОЩЕ: Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

Но някои бизнес лидери в Индия са съгласни със съвета.

Ч. П. Гурнани, главен изпълнителен директор на IT компанията Tech Mahindra, заяви, че Мърти може би е целял коментарът да бъде възприет по по-холистичен начин. „Вярвам, че когато става въпрос за работа, това не се ограничава до компанията. Отнася се и до вас и вашата страна. Той не е казал, да работите 70 часа за компанията, можете да работите 40 часа за компанията, но 30 часа за себе си. Инвестирайте 10 000 часа, които правят човек майстор в сферата си. Работете и учете до среднощ и станете експерт в своята област“, публикува той на X.

„Културата на 5-дневна седмица не е това, от което се нуждае една бързо развиваща се нация с нашия размер“, заяви Саджан Джиндал, председател на JSW Group от компании.

4-дневна работни седмица

Снимка: iStock

Докато Индия обсъжда по-дългото работно време, някои развити страни експериментират с четиридневни работни седмици.

През 2022 г. Белгия промени законите, за да даде на работниците право да работят 4 дни в седмицата без намаление на заплатите. Премиерът на страната заяви, че идеята е „да се създаде по-динамична и продуктивна икономика“.

Миналата година няколко компании в Обединеното кралство участваха в 6-месечна пробна схема, организирана от 4 Day Week Global, която провежда кампании за по-кратка седмица – в края на пробната фаза 56 от 61 компании, които участваха, заявиха, че ще продължат с 4-дневната седмица, поне засега, като 18 обявиха, че ще я направят постоянна промяна.

ОЩЕ: Великобритания тества 4-дневна работна седмица

Доклад, оценяващ въздействието на схемата във Великобритания, установи, че тя има „огромни ползи“, особено за благосъстоянието на служителите. Авторите му твърдят, че това може да предвещава промяна в нагласите, така че почивката в средата на седмицата или 3-дневният уикенд скоро да се възприемат като нещо нормално.

Подобен експеримент сега се провежда в Португалия.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари

В тази голяма икономика възрастното население ще изпревари броя на децата през идните десетилетия

Страната с най-голямото население в света ограничава вноса на лаптопи, таблети и сървъри

5 причини защо Индия няма да се превърне лесно в новия Китай

Най-населената страна в света инвестира милиарди в електрификация на градския транспорт

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички