Командировани работници ще вземат колкото западноевропейците


Командировани работници ще вземат колкото западноевропейците
Снимка: iStock/Guliver

7714

Командирован работник да получава поне минималното възнаграждение в страната, в която е изпратен. Това предвиждат промени в наредбата за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители, качена за обществено обсъждане, цитирана от вестник "Труд".

Така например, ако фирмата ви прати на работа във Франция или Германия, трябва да ви плаща не по-малка заплата от минималната работна заплата или от минималните ставки на заплащане, установени за същата или сходна работа в приемащата държава.

Целта на промените е да се спази принципът еднаква заплата за еднаква работа, който е част и от европейското законодателство, посочват вносителите от Министерството на труда и социалната политика.

Друга промяна предвижда работодателят да осигури на служителя условията за жилищно настаняване, които са задължителни за местните работодатели. Така се създава равнопоставеност, тъй като командированите работници няма да са задължени да поемат разходи за настаняване, каквито не се дължат и от местните работници, обясняват вносителите.

Регламентират се и правилата, ако шефът реши да премести работника от една държава в друга временно, за да се довърши възложената работа. Ако това се прави от второ предприятие, то трябва да се сключи допълнително споразумение към трудовия договор, с което да се уговарят конкретните права и задължение за срока на работа на новото място. Разберете, това е тарикатлък

Освен това работодателят ще бъде длъжен да поеме разходите на работника за път, настаняване и храна, каквито се прилагат спрямо местните служители в държавата, в която е извършено първоначалното командироване.

Резултат от правилата за командированите работници бяха и промените в пакет "Мобилност", които засегнаха българските превозвачи.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички