Кои са най-желаните градове и държави за работа и живот в чужбина?


Кои са най-желаните градове и държави за работа и живот в чужбина?
Снимка: iStock

3108

Във все по-глобализирания свят, животът и работата в чужбина представят все по-малко плашеща мечта и са все по-постижими за мнозина.

„В световен мащаб един на четирима професионалисти активно търси работа в чужбина“, според доклада за 2024 г. Decoding Global Talent на консултантската компания Boston Consulting Group (BCG), който е изготвен заедно с The Network и The Stepstone Group.

Въпреки широко разпространените напоследък икономически и геополитически опасения, делът на хората, които активно търсят работа в чужбина, се увеличава, според доклада.

Тези, които са активно мобилни, са се увеличили до 23% през 2023 г., спрямо 21% през 2020 г., показва глобалното проучване, което е базирано на отговорите на над 150 000 участници в 188 държави.

„До 800 млн. професионалисти бяха могли да търсят активно работа в чужбина“, се казва в доклада.

Снимка: iStock

Три от най-често посочваните от участниците причини за преместването в чужбина са икономическите възможности, напредък в кариерата и потенциалът за по-добро качество на живот.

Освен това в доклада се посочва, че „цели 92% от лидерите на глобални работодатели казват, че привличането и задържането на талантливи служители е сред трите им основни приоритета.“

„Наемането на чуждестранни служители не просто запълва пропуските в капацитета – компаниите с по-голямо глобално разнообразие са по-иновативни и успешни. Те генерират по-високи печалби и е 75% по-вероятно да са иноватори от световна класа“, според отделен доклад на BCG през 2022 г.

Топ 10 на най-предпочитаните градове

  1. Лондон (9%)
  2. Амстердам (8%)
  3. Дубай (7%)
  4. Абу Даби (7%)
  5. Ню Йорк (6%)
  6. Берлин (5%)
  7. Сингапур (5%)
  8. Барселона (5%)
  9. Токио (5%)
  10. Сидни (4%)

Снимка: iStock

Лондон запазва водещата си позиция в класацията от 2014 г. Проучването показва, че 9% от участниците биха искали да се преместят в английската столица.

Факторите, които са в основата на доминацията на Лондон в тази класация, включват това, че английският е основният език, силната глобална мрежа, като голяма част от служителите в града са от други държави, изобилието от финансови възможности, гостоприемната и мултикултурна марка и достъпът както до Европа, така и до САЩ, според доклада.

Сингапур е най-предпочитаната дестинация в Азия, като застава на 7-о място в общата класация. Островната държава отчита най-голям приток от чуждестранни служители от намиращи се наблизо държави, като Малайзия (30%), Тайланд (22%), Индонезия (19%), Филипините (14%) и Хонгконг (13%).

Общо 74% от желаещите да се преместят в Сингапур казват, че качеството на възможностите за работа ги привлича в града държава.

Снимка: iStock

Проучването установи, че 57% от респондентите харесват и качеството на живот в Сингапур, както и доходите, данъците и разходите за живот. Според над половината, или 55% безопасността, стабилността и сигурността също са били съображение, което ги е накарало да предпочетат Сингапур като своя дестинация за работа.

Тази година общо девет града от Азиатско-тихоокеанския регион попадат в топ 30 на класацията, като това са Сингапур (7), Токио (9), Сидни (10), Мелбърн (14), Оукланд (16), Банкок (17), Пекин (25), Куала Лумпур (26), Осака (30).

„Схващането, че страните на произход могат да се възползват от напускането на таланти, може да изглежда нелогично, тъй като от една гледна точка те изпитват „изтичане на мозъци“, се посочва в доклада.

Най-предпочитаните държави

Снимка: iStock

През 2023 г., Австралия, която се изкачваше постоянно в класацията от началото, в крайна сметка, оглавява подреждането на най-желаните държави от страна на чуждестранните служители.

Австралия става по-привлекателна за участниците в допитването от азиатски държави и увеличава популярността си сред тези от Северна Америка, Африка и няколко европейски държави, сред които Великобритания и Ирландия.

Лидерската позиция в класацията не се е променил много, като Канада и САЩ оформят челната тройка заради привлекателните икономически възможности, които предлагат и защото едновременно с това са англоговорящи държави и представляват смесица на хора и култури от цял свят.

Авторите на проучването посочват връщането на Испания в под №10, след като страната изгуби част от популярността си по време на пандемията от COVID-19. Останалите най-предпочитани държави за работа и живот в чужбина са Великобритания, Германия, Япония, Швейцария, Сингапур и Франция.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Топ 5 на страните с най-добър баланс между работа и личен живот

Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи

Топ 10 на най-умните градове в света: Класация

Най-устойчивите градове в Европа и в света: Класация

Кои са най-добрите градове за посещение през 2024 година?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82022
  • GBP
    1
    2.30668
  • JPY
    100
    1.12956
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички