Искат двойно увеличение на вноската за втора пенсия


Искат двойно увеличение на вноската за втора пенсия
Снимка: iStock

406

Назрял е моментът за преразглеждането на вноската към капиталовите фондове от втория стълб на пенсионното осигуряване и нейното плавно увеличаване до 10 на сто. Това заяви в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Евелина Милтенова. По думите и в момента вноската е ниска, в размер на 5 на сто, и отдавна е трябвало да се увеличи.

Преди дни Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръча да се подготвят необходимите промени в частното пенсионно осигуряване с цел да се увеличат доходите за старост и гарантират адекватни пенсионни плащания.

Експертът смята, че трябва да се усъвършенства пенсионното законодателство с въвеждане на мултифондове както за универсалните, така и за доброволните фондове. Всяка забава всъщност поставя пенсионно-осигурителните компании в неконкурентна позиция спрямо други участници на пазара, което силно засяга пряко и самите осигурени лица в България, предупреди Милтенова.

Още: Къде да питаме за пенсии и обезщетения?

Тя посочи още, че преходът към въвеждането на еврото за пенсионните дружества ще бъде плавен, портфейлите ще се адаптират лесно, а фондовете ще се радват на по-голяма стабилност и възможности в рамките на еврозоната.

Според нея тази положителна перспектива гарантира, че пенсионерите в България могат да очакват сигурно и благоприятно бъдеще.

Частните пенсионни фондове ще могат да изследват по-широк набор от инвестиционни възможности в стабилния и развит пазар на еврозоната, което потенциално ще повиши дългосрочната възвръщаемост, отбеляза тя.

Още: Колко е средната пенсия в България?

Според Милтенова приемането на еврото в България се очаква да бъде важна и стратегическа стъпка за частните пенсионни фондове, благодарение на дългогодишните им инвестиционни стратегии в евро-деноминирани активи. Преходът ще бъде плавен, портфейлите ще се адаптират лесно, а фондовете ще се радват на по-голяма стабилност и възможности в рамките на еврозоната, подчерта тя.

Милтенова не очаква правилото за закръгляване на пенсиите от втория стълб в евро да окаже сериозно влияние върху определянето на задълженията в евро за пенсионни плащания във Фондовете, управлявани от Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Тя съобщи още, че по последните статистически данни от Комисията за финансов надзор общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове е 5 024 480, което е нарастване с 0,47 на сто спрямо 31 декември 2023 г.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички