Германия ограничава ранното пенсиониране, търси работници от чужбина


Германия ограничава ранното пенсиониране, търси работници от чужбина
Снимка: iStock

9749

Германското правителство се опитва да намали броя на работниците, които се пенсионират преждевременно, а в същото време се стреми да привлече повече чуждестранни работници, стабилизира ситуацията на трудовия си пазар.

"Броят на тези, които наистина могат да работят до навършване на пенсионна възраст, трябва да се увеличи", казва канцлерът Олаф Шолц, цитиран от медийната група "Функе" и френския вестник Ouest France . "За да проработи това, трябва да разширим целодневните услуги в детските заведения и училищата", добавя Шолц.

Според официалния институт за изследване на населението все по-голям брой работещи в Германия се стремят към ранно пенсиониране и напускат пазара на труда на 63 или на 64 години, въпреки че германските компании съобщават за недостиг на работници с умения. Официалната възраст за пенсиониране ще се повиши постепенно от 65 на 67 години до 2031 г., предава DPA. Дефицит на кадри: Възрастните работници масово се пенсионират

Ранно пенсиониране в Германия

В Германия имате право на ранно пенсиониране на 63 години, ако сте работили и внасяли осигуровки най-малко 35 години. В такъв случай броят месеци, които трябва да работите до действителната възраст от 67 години, се приспада от размера на пенсията ви.

Всеки липсващ месец води до намаление от 0,3%, което означава намаление от 3,6% на година. Така че, ако е трябвало да се пенсионирате на 67 години, но решите да се пенсионирате на 63 години, правото ви на пенсия ще бъде намалено с 14,4%. С колко пари живеят пенсионерите в Германия?

Има и изключения от това правило:

Можете да спрете да работите на 65 години, без това да се отрази на размера на пенсията ви, ако имате поне 45 години трудов стаж.

Можете да се пенсионирате на 62 години, ако сте работили като миньор поне 25 години. Също така ще имате право на пенсия за миньор, ако сте на 50 години и вече не получавате икономически еквивалентен доход.

Внос на работници

Германия иска да привлече чуждестранни работници, за да се стабилизира положението на трудовия пазар. Целта е до 2070 г. населението на страната да се увеличи със 7% и да достигне 90 милиона души, предава Reuters.

Миналия месец правителството постигна съгласие за реформиране на имиграционните закони в опит да отвори германския трудов пазар за работници от страни извън ЕС. Глад за работна ръка в Германия, нужни са 400 000 работници годишно

Властите казаха, че искат да стимулират имиграцията, за да се справят с недостига на квалифицирани кадри, който отслабва германската икономика. Освен това застаряването на германското население се отразява все по-тежко на държавната пенсионна система.

Шолц заяви, че благодарение на сегашните темпове на прираст на населението, които отчасти се дължат на имиграцията, правителството може да си позволи да не увеличава вноските за пенсионно осигуряване до края на мандата си през 2025 г.

"Дълго време имигрантите в Германия бяха третирани така, сякаш ще си тръгнат от страната по-късно. Получаването на гражданство не беше приоритет", каза той. "Но ние отдавна сме се превърнали в страна на имиграцията и сега искаме да се приравним към международните стандарти."

В много държави получаването на гражданство става възможно след 5 години и това трябва да стане стандарт в Германия, "ако говорите немски, изкарвате си сами хляба и не сте извършили никакви престъпления", каза Шолц.

Миналата седмица германската статистическа служба Destatis съобщи, че ръстът на населението тази година вероятно ще се бъде около един милион души, достигайки 84 милиона, като това се дължи на имиграцията от Украйна. През следващите десетилетия жителите на Германия може да нараснат до 90 милиона души, ако нивото на имиграцията е достатъчно високо, допълва статистическата служба.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Милиони пенсионери в Германия живеят с под 1000 евро пенсия

Германия търси над 1 милион специалисти

Няма хора: Германия отчаяно търси работна ръка

Германия спешно се нуждае от работници от Балканите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички