Законът за въвеждане на еврото е окончателно приет


Законът за въвеждане на еврото е окончателно приет
Снимка: iStock

995

Народното събрание одобри окончателно на второ четене Закон за въвеждане на еврото в България. Той цели да осигури безпроблемното въвеждане на единната европейска валута в България и да повиши прозрачността и информираността на гражданите и бизнеса за процеса.

Със закона се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица у нас. Законопроектът определя принципа за защита на потребителите, принципа на информираност, принципа на ефективност и икономичност, принципа на прозрачност и принципа на приемственост и автоматично превалутиране на суми от левове в евро, съобщават от правителствената пресслужба.

С него се уреждат и правилата за превалутиране и закръгляване, въвежда се период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и на двойно обращение на двете валути, за да се гарантира високо ниво на прозрачност на процеса и да се създаде възможност за адаптация на обществото. Същевременно се регламентира и процедурата по разпространение на новата валута и обмяната на банкноти и монети от левове в евро.

Още: Колко са загубите на България от неприемането на еврото?

В края на юли депутатите гласуваха решение, с което задължиха министъра на финансите да изиска конвергентен доклад за приемане в еврозоната на 1 юли 2025 г. Преди това пък депутатите от ресорната комисия гласуваха решение, с което служебното правителство да ускори процеса по въвеждане на еврото в България.

Конкретната дата и официалният валутен курс на лева към еврото се определят от Съвета на ЕС с единодушно решение на Република България съвместно с държавите-членки, чиято парична единица е еврото, като ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс 1.95583 е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в Република България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г., с което беше възложено на българските институции ускоряване на консултациите и продължаването на техническата подготовка за приемане на еврото в страната.

Още: Приемане на еврото: Какви са основните стъпки за България?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76423
  • GBP
    1
    2.35096
  • JPY
    100
    1.22723
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички