Турската централна банка с неочакван ход за основната си лихва


Турската централна банка с неочакван ход за основната си лихва
Снимка: iStock

6983

Турската централна банка предприе изненадващ ход по отношение на паричната си политика, като повиши основната лихва с 5 процентни пункта до 50%. Това решение е счетено от нея като оправдано от нивото на инфлацията, което е над очакванията и достига близо 70% на годишна основа, предава Франс прес.

„В отговор на влошаването на перспективите за инфлацията Комитетът (по паричната политика) реши да повиши основния лихвен процент“, гласи прессъобщение на банката.

През февруари инфлацията в Турция достигна най-високо ниво от 15 месеца насам от 67,1%, спрямо 64,9% през януари според официалните данни.

Официалните данни обаче се оспорват от независими икономисти от Групата за анализ на инфлацията (ENAG), според които ръстът на потребителските цени е 122% на годишна база.

Снимка: iStock

Днешното решението е в съответствие и с рязкото обезценяване на турската лира, която продължава да бележи все по-ниски рекордни нива спрямо щатския долар.

След днешното изненадващо повишаване на лихвите турската валута поскъпва предпазливо с 0,33% обратно под 32 лири за един щатски долара, отстъпвайки от поредното историческо дъно около 32,50 турски лири, достигнато на 19 март.

Централната банка на Турция очаква инфлационният натиск да се запази, преди да започне тенденция на дезинфлация през втората половина на годината.

След преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май миналата година новият екип начело на централната банка повиши основната лихва с 8,5 пункта до 45% в опит да обуздае инфлацията. Турската централна банка обаче запази водещата си лихва на ниво 45% в края на февруари, прекъсвайки цикъла на затягане на паричната политика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще понижим инфлацията: Първи думи от новия управител на турската централна банка

Турската централна банка пак вдигна лихвите

Турската централна банка рязко повиши основния лихвен процент

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички