По-високи ли са цените по заведенията това лято?


По-високи ли са цените по заведенията това лято?
Снимка: BgTourism

4478

Месец и половина заведенията работят с намалено ДДС за храна и напитки – от 20 на 9% . Клиенти обаче се оплакват от високи цени, разказва БНТ.

Според данните на НСИ цените през юли в ресторантите са се вдигнали с 2% спрямо цените на същите ястия през юли миналата година. От бранша обаче са скептични към тази статистика. Някои от заведенията твърдят, че не са променяли цените в менюто си от миналата година. Други казват, че ако са вдигнали нещо, то е заради поскъпване на някои от храните. Отново според НСИ обаче храните като цяло са поевтинели с почти процент и половина.

И това лято касови бележки обиколиха социалните мрежи. Супа – 8,50 лв., кафето – 3,50 лв., а доматите – близо 10 лева. Според ресторантьорите в София това е изключение и е валидно предимно за морето.

"Всяко заведение си определя неговата политика. Има супа от 1,20 до 8,50 лв. Абсолютно всички морски курорти в Европа, знаете, са по-скъпи от градовете", коментира пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

И по морето, и далеч от него, има клиенти, които са недоволни, че ДДС-то за заведенията е намаляло, а цените се движат в обратната посока. Други пък смятат, че цените не са помръднали.

Това твърдят и ресторантьорите. И казват, че ако има промяна в цените – тя е минимална и не ощетява клиента. "Миналата година кафето при нас беше 2 лв, тази година сме го пуснали на 1,20 лв., почти двойно сме смъкнали цената", обяснява Юлия Лазарева, собственик на заведение.

Много от баровете и дискотеките са пред фалит

"В някои цени имаме известно намаление, в някои цени имаме известно увеличение. Има поевтиняване при някои сезонни зеленчуци, обаче има увеличение при качествените меса", посочва Георги Мицов, мениджър на ресторант.

Сега едно вдигане на цените би довело само до по-голям отлив и няма да има никаква логика. "Напомнят и че никога не са обещавали, че намаленото ДДС ще намали и цените. Цените няма да се свалят. Идеята е да не се вдигат", посочва Алибегов.

"Разликата от 11% в данъка отива обратно в бизнеса. За да може той да се стабилизира, да поеме тези загуби от 3-те месеца, да възстанови персонала си на работа", изтъква той.

Повечето клиенти и някои ресторантьори са на едно мнение – супа за 8,50 лв. не е умно решение. Защото би прогонило така или иначе намалелите клиенти. От бранша цитират НСИ и казват, че юни 2020 г. сривът в туризма клони към 90% и има намаление на чуждестранните посещения у нас с около 75%.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички