Кристалина Георгиева каза готова ли е България за еврото


Кристалина Георгиева каза готова ли е България за еврото
Снимка: Getty Images

193

Възможността на България да се присъедини към еврозоната е реална и според мен изпълнима. Това заяви в интервю за БТА управляващият директор на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

"Ние видяхме, че това, което задържа България, бе инфлацията. Сега инфлацията върви надолу, последните резултати са окуражаващи", посочи тя.

Конкретната дата

Конкретната дата за влизане на България в еврозоната обаче, "зависи и от самата валутна зона, как те виждат този срок". Но е факт, че целта България да влезе в еврозоната е съвсем реална. Перспективата за това изглежда дори малко по-добра, взимайки предвид последните данни за инфлацията, каза Георгиева по време на тазгодишните срещи на Фонда и Световната банка във Вашингтон.

Още: Кога Румъния ще приеме еврото?

По всички други показатели, които страната трябва да покрие, за да приеме еврото, България е отличник - нисък външен дълг, нисък бюджетен дефицит, отбеляза тя, добавяйки, че единствено инфлацията е била малко по-висока от необходимото.

Според ръководителя на МВФ България е запазила добрата традиция да има стабилна фискална политика. "Нуждата от инвестиции обаче е голяма. Въпросът, който седи пред страната, е дали е дошло време да се преразгледа данъчната политика".

България има 10-процентов данък, което е добре за бизнеса и инвестициите, но страната има и проблем с неравенството, който ни поставя сред последните в Европа в това отношение. Този проблем изисква повече внимание към данъчната политика, препоръча Кристалина Георгиева.

Още: Колко са загубите на България от неприемането на еврото?

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80677
  • GBP
    1
    2.3463
  • JPY
    100
    1.18932
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички