Големите банки нехаят за енергийния преход


Големите банки нехаят за енергийния преход
Снимка: iStock

98

Големите банки продължават да финансират дейности, отделящи много парникови газове, въпреки че на хартия са ангажирани да намалят своя въглероден отпечатък. Това показват изнесени днес данни от доклад на изследователския център Transition Pathway Initiative, която оценява готовността на компаниите за преход към нисковъглеродна икономика, цитирани от Франс прес.

От 26 международни банкови институции, 22 са готови да финансират нови дейности, свързани с въглища, а 24 от тях - експлоатацията на нови петролни и газови находища, показват данните на изследователския център, базиран в престижното Лондонско училище по икономика.

Позволявайки движението на значителен капитал към дейности, отделящи високи нива на парникови газове, големите финансови институции създават рискове за всички икономически участници, изчисляват авторите на изследването.

Още: Въглеродните емисии достигнаха нов рекорд през 2023 г.

"Въпреки че е постигнат известен напредък от първите ни оценки през 2022 г., банките не действат достатъчно бързо, за да постигнат световните климатични цели", заяви Саймън Диц, директор по изследванията в изследователския център.

"Без по-решителни действия банковият сектор излага себе си, и като цяло световната икономика, на по-големи регулаторни, търговски и физически рискове от изменението на климата", допълва той.

Докладът, който разглежда общо 38 банки, включително десет регионални банки в САЩ и френските финансови институции Crédit Agricole, Société Générale и BNP Paribas, разкрива, че повечето от тях не допринасят достатъчно за постигането на целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне (Парижкото споразумение има за цел ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. в сравнение с периода преди индустриализацията, както и ограничаване затоплянето до края на века до само 1,5 градуса по Целзий).

Още: Проучване: Дистанционната работа намалява парниковите емисии

Само 19 на сто от представените от банките планове за намаляване на въглеродния отпечатък в различните им сектори на дейност имат планове за намаляване на въглеродния отпечатък до 2035 г.

Анализът на "Инициатива за път на преход" преценява, че европейските и японските банкови институции са поставили повече секторни цели за декарбонизация, отколкото тези в Северна Америка, докато проучените китайски банки все още не са поставили секторни цели за декарбонизация.

В заключение авторите призовават за по-систематично интегриране на климатичните проблеми в банковите операции.

"Обещаващата въглеродна неутралност е станала нещо обичайно, но тези ангажименти остават ограничени в обхвата си поради изключването на важни сектори на дейност", подчертават те, като изчисляват, че само 22 на сто от приходите на банките са покрити от поетите от тях климатични задължения.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.78094
  • GBP
    1
    2.33454
  • JPY
    100
    1.20366
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички