Фед взе решение за лихвените проценти в САЩ


Фед взе решение за лихвените проценти в САЩ
Снимка: iStock

1376

Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти на 23-годишния връх за пето поредно заседание и сигнализира, че все още очаква да направи три понижения на лихвените проценти през тази година.

Решението на Фед да запази основния си лихвен процент по кредитите между 5,25% и 5,50% позволява на политиците "внимателно да оценят постъпващите данни, развиващите се перспективи и баланса на рисковете", се казва в изявление на централната банка. Фед успешно понижи рязко инфлацията от многогодишните върхове през 2022 г. към дългосрочната си цел от 2%.

Но от началото на тази година в Съединените щати се наблюдава леко повишение на темпа на инфлация - това подновява опасенията, че лихвените проценти ще трябва да останат високи за по-дълго време, за да се овладеят цените.

Още: Икономистите не са били толкова критични към рестриктивната позиция на Фед от 13 години

Политиците актуализираха и икономическите си прогнози, като рязко повишиха прогнозата за растежа на САЩ за тази година до 2,1% от 1,4% през декември. Те оставиха прогнозата за общата инфлация непроменена, но леко повишиха прогнозата за годишната "базова" инфлация - без цените на енергията и храните - до 2,6%. 

Членовете на Федералния комитет по операциите на открития пазар, определящи лихвените проценти, също така оставиха медианната прогноза за лихвените проценти в края на 2024 г. на средното равнище между 4,50 и 4,75. Това означава, че те все още очакват намаление с 0,75 процентни пункта до края на годината. Прогнозите са то да се изрази в три намаления с по 0,25 процентни пункта.

Още: Лихвите в САЩ ще останат високи по-дълго от очакваното

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички