ЕЦБ реши за лихвите


ЕЦБ реши за лихвите
Снимка: iStock

562

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави без промяна основните си лихви след днешното си заседание по определяне на паричната политика. Това съобщиха от финансовата институция на официалната си страница.

На предишното заседание в началото на юни централната банка на еврозоната намали лихвените ставки за първи път от 2019 г. насам.

Още: ЕЦБ започна да намалява лихвите

След днешното заседание на банката във Франкфурт основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка остават на нива съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто.

Все пак, анализаторите очакват ЕЦБ отново да понижи лихвите, но на следващото си заседание през септември.

Още: Колко пъти ЕЦБ ще намали лихвите до края на годината?

В периода юли 2022 г. - септември 2023 г. ЕЦБ вдигна лихвите си с общо 450 базисни пункта с цел да забави високата инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна връхна точка от 10,6 на сто, измерена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ).

В изявлението след края на заседанието Управителният съвет на ЕЦБ потвърди решимостта си да върне инфлацията обратно до целевото ниво от 2 на сто и решимостта да поддържа необходимата рестриктивна парична политика за постигане на тази цел. Банката подчерта, че ще продължи да следи входящите данни, преди да вземе следващото решение.

УС на ЕЦБ също така посочи, че "натискът върху цените на вътрешния пазар е все още висок, инфлацията в сферата на услугите е повишена и общата инфлация вероятно ще остане над целевото равнище и през по-голямата част от следващата година.

Управителният съвет ще продължи да прилага основан на данните подход, заседание по заседание, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивната парична и лихвена политика. По-специално, решенията му за лихвените проценти ще се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика. Управителният съвет не се ангажира предварително с определена траектория на лихвените проценти.

УС на централната банка има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Освен това Инструментът за защита на трансмисионния механизъм на паричната политика е на разположение за противодействие на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика във всички държави от еврозоната. Това ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност, подчертават от ЕЦБ.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички