Да се намаляват ли лихвите: Разногласие в ЕЦБ


Да се намаляват ли лихвите: Разногласие в ЕЦБ
Снимка: iStock

231

Високопоставени лица от Европейската централна банка (ЕЦБ) се разминават в позициите си относно икономическия растеж, което може да повлияе на дебатите за понижаване на основните лихви. Това са съобщили запознати с дебатите източници, цитирани от Ройтерс.

Основното разногласие е, че някои се опасяват от рецесия, а други са съсредоточени върху инфлационния натиск.

ЕЦБ понижи лихвите през юни и е почти сигурно, че ще го направи отново през септември, за да забави растежа на цените. По-нататъшните решения за паричната политика на банката обаче ще бъдат доста по-сложни, тъй като икономиката на еврозоната навлиза в по-нестабилно положение, според разговори с почти дузина източници.

Още: ЕЦБ реши за лихвите

В основата на дебата е как слабият икономически растеж и възможната рецесия ще повлияят на инфлацията, като целта на финансовата институция е тя да се понижи до 2 на сто до края на 2025 година.

Въпреки че в по-голямата си част дискусията има частен характер, разговорите с пряко информирани източници свидетелстват за различни гледни точки.

На запитване на Ройтерс говорител на ЕЦБ отказа да коментира по темата.

Подкрепящите намаляване на лихвите се аргументират като казват, че икономиката е по-слаба, отколкото се предполагаше, рисковете от рецесия са нараснали и компаниите, които имат много служители, са започнали да съкращават работни места.

Още: Колко пъти ЕЦБ ще намали лихвите до края на годината?

С намаляването на заетостта се понижава и разполагаемия доход на домакинствата, което подкопава потреблението и води до самоподхранващ се спад. "Това би отслабило ценовия натиск по-бързо, отколкото прогнозирахме, и си мисля, че рискът инфлацията да се върне под целевата си стойност (от 2 на сто - бел. ред.) е реален", казва един от източниците, пожелал анонимност.

Това означава, че ЕЦБ изостава от кривата за понижаване на лихвите и създаване на икономически буфери, което потвърждава необходимостта от по-бързо намаляване на лихвите, твърдят още източниците

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички