От над 10 години сиренето се нарежда сред най-проблемните хранителни стоки, произвеждани в България. За съжаление през годините цената на сиренето все повече се увеличава за сметка на качеството, което се влошава, а некоректни производители измислят нови технологии за понижаване на себестойността на млечния продукт. Тези "иновации", обезценяват хранителната стойност на сиренето и са рисковани за здравето на потребителите, предупреждават от "Активни потребители", които са направили нов тест на сиренето на пазара. Захарта и сиренето удариха рекордна цена, изпревариха олиото
Резултати от изследването
От тестваните 48 марки сирене при 35 е установено водно съдържание над 60%. В процентно съотношение 73% от сирената са оводнени, а 25% - свръховоднени. Рекордьор е млечният продукт наречен "Свежо сирене", произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода, което е невиждана стойност в българската и световната практика.
Резултатите при двете категории сирена са различни. От 34 евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (или 85%), а от тях 10 (или 29%), са с вода над 70%. При по-скъпите, проучени сирена, оводнените са 2 пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.
За анализ на немлечни мазнини са подбрани 6 продукта, а положителен се е оказал един от тях. 43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка продавана неопакована в магазин на Billa под името "Даная". А цената на имитиращия продукт е 20,90 лв./кг., пишат "Активни потребители".
Всички продукти в изследването нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат се сирена с водно съдържание над 60%, които не са етикирани правилно и това не е обозначено. Второ, всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което също е нарушение на законодателството. Засечени са немлечни мазнини в 3 вида сирене и 2 вида кашкавал
Колко опасна е водата в сиренето?
Хоратя рядко се замислят за значението на водата за качеството на храните. Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до значителни изменения в качеството и безопасността. Разбира се водата в случая е и спестени пари за производителя. Поглъщаме 1000 тона палмово масло на месец
Ето защо повишаването на водата в сиренето е опасно:
1. Повишеното водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. В тях се образуват вредни, а понякога токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат реакциите и се увеличават рисковете за потребителите.
2. В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в количеството на водата разваля равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипични за сиренето микроорганизми, като някои може да са опасни за здравето патогени.
3. За да се задържи водата в сиренето се използват химикали и ензими, нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно сигурно, че са подходящи за сирене. А научни изследвания по този проблеми липсват, тъй като официално те не се използват за тази цел. Затова всяко нарушаване на класическите технологии трябва да се прави внимателно и след предварителни проучвания. Изглежда обаче, че у нас единствените експерименти с тези "иновации" са свързани с това колко пари могат да се спестяват. България иска от ЕК да впише киселото мляко и бялото сирене като защитени продукти
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Коментари