Рибари от Поморие се оплакват от слабия улов на паламуд. В мрежите им се хващат предимно чернокоп, лефер и попчета, както и малко зарган, който се лови през нощта. Причина за малките количества риба се оказва лошото време – в продължение на 20 дни те не са влизали в морето заради силния сезонен вятър.
"Сезонът е много слаб заради лошото време – рибарите тази зима са обречени на доста голям глад", коментира Иван Милев, който е рибар от 50 години. Рибарите цяла година чакат есента именно заради паламуда, тъй като я смятат за най-вкусната черноморска риба. Но тази година го няма – пасажите са избягали на юг към Турция, предава БГНЕС.
Клиентите на риболовните кораби край Царево също отбелязват, че през тази година възможностите за избор на прясна риба значително са намалели. "Заливът тук е мръсен, попчета няма, мидите измряха", оплаква се Георги, който е дошъл до лодките, за да си купи прясна риба. Въпреки това обаче рибарите планират и през зимата да влязат в морето, когато настъпи моментът за улов на карагьоз.
Междувременно клиенти на варненската рибна борса отбелязват, че сафридът и чернокопът са поевтинели спрямо година по-рано, предава Нова телевизия. Сюлейман Каменарски, който е един от дългогодишните търговци на рибната борса, споделя, че масово клиентите започват да купуват риба за празника след 1 декември. И тази година потребителите ще се придържат към традицията и ще търсят основно шаран, а някои и кефал. Морето е пълно с риба, вадят по 200 кг на ден
Традиционно интересът е насочен най-вече към цената на шарана, който обаче нямало да поскъпва. "Винаги правим намаление по Никулден. Между 7 и 8 лева ще е. Няма да има скок. Може и да падне", обяснява Каменарски. Шаранът за Никулден ще е поне с 40% по-скъп
От Турция търговците внасят пресен и замразен паламуд, но цените са космически. Замразените риби вървят по 10 лева парчето, всеки от които е по 500-600 грама, а пресните се предлагат по 25 лв. на килограм.
И потребители и търговци обаче са категорични, че трябва да спазим традицията, независимо каква риба ще сложим на празничната си трапеза.
Как да разпознаем прясната риба
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) тръгва на традиционните засилени проверки по обектите, търгуващи с риба, преди предстоящия Никулден. Ще се проверява както стоката, така и търговците.
Как да разпознаете прясната риба
От БАБХ съветват потребителите, когато купуват прясна риба, да следят дали върху повърхността на рибата има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, припомнят от агенцията.
Коментари