Наша съседка погледна към ядрената енергетика


Наша съседка погледна към ядрената енергетика
Снимка: iStock

28

Пет министерства и 20 научни и академични институции на Сърбия сключиха меморандум за разбирателство за развитие на ядрената енергетика в страната. Това съобщи правителственият пресцентър в Белград.

Сред подписалите документа са министерствата на околната среда, на минното дело и енергетиката, на науката и иновациите, на здравеопазването и на образованието, държавната компания за производство на електроенергия "Електропривреда Србие", мрежовият оператор, Института за ядрени науки "Винча“, Сръбското ядрено общество, Дирекцията за радиационна и ядрена безопасност и сигурност на Сърбия и други.

Премиерът на Сърбия Милош Вучевич заяви, че меморандумът "коригира грешката, допусната през осемдесетте години на миналия век“, когато страната забранява производството на ядрена енергия. "Никой не се съмнява, че въпросът за електроенергийното производство ще бъде доминиращ и стратегически, както и че инвестициите в тази област са свързани със суверенитета и независимостта на една държава“, подчерта той.

Още: Ядрените реактори на Полша ще са "Ролс-Ройс“

Вучевич уточни, че става въпрос за ядрена енергия за граждански цели и призова въпросът да не се политизира, като е необходимо единствено научните среди да се занимават с него.

По думите му проблемът с кадрите в сферата ще бъде предизвикателство, с което Министерството на образованието трябва да се справи. "Вярвам, че това е голям шанс за развитието на Сърбия", заключи премиерът.

Ето кои страни от ЕС подкрепят ядрената енергетика и кои са против

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75821
  • GBP
    1
    2.32215
  • JPY
    100
    1.23834
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички