Цената на петрола неочаквано е на месечно дъно


Цената на петрола неочаквано е на месечно дъно
Снимка: iStock

199

Цените на петрола продължиха да вървят леко надолу в сутрешната търговия, информира Ройтерс. Референтният за Европа петролен сорт Брент дори е близо до едномесечния минимум, който достигна в предходната сесия, заради признаците за отслабване на растежа на търсенето в Китай.

Цените

Фючърсите на Брент, добиван от Северно море, с доставка месец напред, поевтиняха с 4 цента до 83,69 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол се понижи също с 4 цента до 80,72 долара за барел.

И двата контракта се понижиха през предходните три сесии, като фючърсите на сорта Брент вчера се търгуваха на цена от 83,30 долара за барел, най-ниско ценово ниво от 17 юни.

Още: Данни от Китай натиснаха цените на петрола

Китай, най-големият вносител на петрол в света, регистрира годишен растеж на икономиката си с 4,7 на сто през второто тримесечие, според официални данни, оповестени по-рано тази седмица. Това е най-бавният растеж за китайската икономика от първото тримесечие на 2023 г.

Въпреки че опасенията относно петролното търсене в Китай продължават да натежават върху настроенията на инвеститорите, намаляването на запасите в САЩ е фактор, ограничаващ спада в цените на петрола, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Nova.

Според нея публикуваните вчера "данни за търговията на дребно в САЩ сочат, че икономиката все още е в добро състояние въпреки по-високите разходи по заеми. Това неутрализира страховете от забавяне на американската икономика и страховете от намаляване на търсенето на петрол".

Още: Накъде поеха цените на петрола след покушението срещу Тръмп?

В САЩ, най-големият производител на суров петрол в света, запасите от суровината са намалели с 4,4 милиона барела през седмицата, приключила на 12 юли, съобщиха пазарни източници, позовавайки се на данни от Американския петролен институт.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички