АЕЦ "Козлодуй" и оборудването за АЕЦ "Белене": Шоуто на ядрените "експерти" на Слави Трифонов


АЕЦ "Козлодуй" и оборудването за АЕЦ "Белене": Шоуто на ядрените "експерти" на Слави Трифонов
Снимка: АЕЦ Козлодуй

2076

При сегашното ниво на запушване на тръбички в парогенераторите на АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да минат 260 години, преди да се наложи да подменяме парогенератор. Такова изчисление направи бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който е и председател на парламентарната комисия по енергетика в 50-тото Народно събрание.

Сметката Добрев направи след информация, предоставена от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски пред енергийната комисия в парламента. Там Бачийски заяви, че общо са запушени 18 тръбички в един парогенератор на VI-ти блок на АЕЦ-а. Той направи уточнението, след като от ИТН заявиха следното по въпроса - да вземем парогенераторите от оборудването за АЕЦ "Белене" и да ги ползваме в "Козлодуй", защото около 1% от тръбичките в парогенераторите в "Козлодуй" вече били запушени, а максимално допустимият процент е 5 на сто. Тръбичките в парогенераторите на действащите ни ядрени мощности са 11 000, съгласно казаното от депутатите на Слави Трифонов, посочва в. "Сега".

Припомняме, че темата стана актуална след авария в "Козлодуй": Работен инцидент в спрения VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

По-големият проблем е друг - според директора на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев, има малки разлики в парогенераторите в централата и тези в оборудването за "Белене". Започната е процедура за търсене на проектант, който да направи анализ на тези разлики.

Още: Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи отново

Ще продаваме ли оборудването на "Белене" на Украйна?

В енергийната комисия беше постигнат консенсус - да се удължат преговорите с половин година. Това е предложение на служебния енергиен министър Владимир Малинов. Според него, това ще е достатъчно да се установи стават ли парогенераторите от "Белене" за "Козлодуй" и няма да се спрат разговорите с Украйна, което е рискове.

Васил Стефанов от ПП-ДБ посочи, че предвид информацията от Цанко Бачийски, може изобщо да не се наложи да се търси нов парогенератор и съответно да се прави анализ дали оборудването в "Белене" е съвместимо с това в "Козлодуй". Той напомни, че срокът от 60 дни за преговори, заложен в първоначалното решение на парламента, отдавна е изтекъл, а още няма оферта от украинската страна.

Малинов пък успокои депутатите, че Киев ще запази интереса си към оборудването на "Белене", независимо дали ще бъде с един парогенератор по-малко. Той изтъкна още, че няма право самостоятелно да сключи сделката, а ще му трябва разрешение от Народното събрание. Засега разговорите с Киев са на етап обсъждане на общите условия на договора за покупко-продажба.

Още: АЕЦ "Козлодуй" ще спре да работи с руско ядрено гориво

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички