Защо редица компании местят производството си от Китай?


Защо редица компании местят производството си от Китай?
Снимка: iStock

2898

На фона на напрежението между Пекин и Вашингтон редица компании пренасочват част от производствената си дейност от Китай към страни от Югоизточна Азия, сред които Виетнам и Индонезия, предаде CNBC.

"Югоизточна Азия може да извлече значителни ползи от феномена "Китай+1", тъй като както чуждестранните, така и китайските компании диверсифицират своите вериги за доставки и своята бизнес дейност". Това посочва Куо-Йи Лим, съосновател и управляващ съдружник в компанията за рискови инвестиции Monk’s Hill Ventures.

Целта на стратегията "Китай+1" е да бъдат намалени рисковете за отделните компании, свързани с пълната им зависимост от китайския пазар или вериги за доставки. Този защитен механизъм включва разнообразяване на производствената дейност на фирмите чрез разширяване на присъствието им в други държави, без да напускат изцяло Китай.

Още: Страните, които отблъскват и привличат най-много милионери през 2024 година

На този фон редица компании насочват все по-големи инвестиции към държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Преките чуждестранни инвестиции в икономиките на Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд, Сингапур и Виетнам нарастват до 236 млрд. долара през 2023 г. в сравнение със средно по 90 млрд. долара годишно между 2020 и 2022 г. Това се посочва в доклад на базираната в Сингапур банкова група OCBC.

Още: Голяма азиатска страна започва преговори за членство в ОИСР

Най-значителните инвестиции са осъществени от компании, базирани в САЩ, Япония, Европейския съюз, както и в самия Китай, отбелязват авторите на проучването.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички