Заплатите в Япония с най-голямо увеличение от 30 години насам


Заплатите в Япония с най-голямо увеличение от 30 години насам
Снимка: iStock

3056

Японският бизнес предлага най-голямото увеличение на заплатите от 30 години насам в рамките на тазгодишните преговори с работниците, посочват от най-големият профсъюз в страната. Според икономисти, това увеличение би помогнало за съживяване на свитото потребителско търсене, предава Reuters.

Проучване, проведено от Rengo, японска профсъюзна група, показва, че обхватът на повишаването на заплатите, обявено за първи път през март тази година, се разширява и към малките и средни предприятия в страната или тези профсъюзи, обединяващи 300 или по-малко членове.

Финалното проучване, проведено сред 5 272 профсъюзни организации, свързани с Rengo, показва, че средното увеличение на месечното заплащането възлиза на 3.58% или 10 560 йени (73.04 щатски долара), което е най-високият темп на растеж от 1993 година, когато увеличението е достигало 3.9%.

Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада

Конкретно при малките и средни предприятия средното увеличение на заплатите възлиза на 3.23%, което също е най-големият ръст от три десетилетия.

Ръстът на заплатите е една от ключовите тенденции, които Банката на Япония следи отблизо, докато обмисля дали и кога трябва да наложи промени в соята изключително разхлабена парична политика.

Гуверньорът на Централната банка Казуо Уеда постоянно подчертава нуждата политиката да се запази приспособима, докато заплатите не се увеличат достатъчно, за да поддържат растежа на цените (инфлацията) устойчив около целта от 2%.

Нарастващите цени и хроничната криза при работната ръка повишават заплатите, които ще продължат да растат и през следващата година. Това, което е важно оттук нататък, е реалните заплати да достигнат положителна територия“, каза Хисаши Ямада, икономист и професор в Hosei University.

Увеличението на заплатите би осигурило известна политическа подкрепа за премиера на страната Фумио Кишида, който постави заплатите на централна позиция в своята политическа програма, тъй като слабата йена и по-високите цени при вноса провокираха повишаване на разходите за живот.

Заплатите в Япония реално бяха не бяха пипани от 1990-те години на миналия век, като понастоящем се движат зад средното ниво за страните от Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

Летните бонуси на големите компании в Япония нарастват с 3.9%, което е ръст за втора поредна година, въпреки че печалбите вероятно ще бъдат неравномерни, сочи проучване на Keidanren, най-голямата бизнес лоби организация в Япония.

74% от наетите у нас работят в сфери със заплати под средната за страната

Коя голяма централна банка остави лихвите ниски?

Япония с по-силен от очакваното растеж през първото тримесечие

Япония вече не е най-големия износител на автомобили в света

Още една азиатска държава ще произвежда българско кисело мляко

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички