Според Дания ЕС не трябва да занижава изискванията, за да приеме Украйна


Според Дания ЕС не трябва да занижава изискванията, за да приеме Украйна
Снимка: iStock

1468

ЕС рискува „да внесе нестабилност“, ако смекчи стандартите си за демокрация и корупция, за да ускори присъединяването на Украйна и други страни кандидатки. Това предупреди датският външен министър Ларс Локе Расмусен в интервю за Financial Times.

Той допълни, че правителството му подкрепя членството в ЕС на Украйна, Молдова, Грузия и страните от Западните Балкани, но добави, че „геополитическите обстоятелства“ не оправдават пренебрегването на управленски реформи.

„Ако не завършат процеса по реформи преди да влязат, може да възникне риск от забавяне след това. А ние не изнасяме стабилност, рискуваме да внесем нестабилност. Затова е толкова важно да се подчертае необходимостта от изпълнение на критериите (за членство в ЕС)“, заяви Расмусен.

Дания, заедно с Франция и Нидерландия, блокира кандидатурите за членство в ЕС на Албания и Северна Македония през 2019 г. и по този начин спънаха целия процес по разширяване на съюза.

Расмусен, бивш десноцентристки премиер, заяви, че Дания е променила позицията си и дори е отворена за вътрешна реформа в ЕС, включително повече гласувания с квалифицирано мнозинство, за приемане на нови членки.

Изминаха 30 години, откакто на среща в Копенхаген лидерите на ЕС договориха пакет от критерии за демокрация, върховенство на закона и функционираща пазарна икономика в очакване на вълна от нови членки, включително няколко страни от бившия комунистически блок.

По повод на годишнината страни кандидатки бяха поканени на конференция в датската столица тази седмица, чийто домакин беше Расмусен. На срещата присъстваха представители на балтийските страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., сякаш за да подчертаят ползите от пълното изпълнение на стандартите на съюза. Представители на Унгария, Полша и България, обвинявани в отстъпление от стандартите за върховенство на закона и демокрация след присъединяването си към ЕС, не бяха поканени.

Расмусен заяви, че „не смята да коментира конкретни страни“, но допълни, че е „много по-лесно да се изпълнят реформи, когато страната е на път към членство в ЕС, отколкото ако вече се е присъединила“.

Украинският президент Володимир Зеленски поиска бързо присъединяване към ЕС, за да затвърди присъствието на страната си в западния свят след войната.

Расмусен заяви, че ако трябва да има „специално отношение“ към Украйна, то трябва да е под формата на допълнителна помощ с пълно ангажиране на правителствата на страните от ЕС да помагат на Киев да изпълни стандартите. „Процесът беше твърде бюрократичен в миналото“, допълни той.

„Искаме да инвестираме и да помагаме и да сме колкото се може по-положителни и подкрепящи, но не можем да снижим летвата“, заяви Расмусен.

Според него ЕС трябва да бъде „иновативен“ и да предложи някои ползи на страните кандидатки преди пълното членство и даде за пример участието в научно-изследователската програма на ЕС „Хоризонт“.

Той отказа да посочи времева рамка за членството на Украйна и други кандидатки, но допълни, че „за всички е ясно, че по геополитически причини трябва да се намесим колкото се може повече“. Следователно ЕС трябва да обмисли способността си за евентуално приемане на няколко нови членки.

„В един момент трябва да огледаме правилата на играта и сме готови да го направим. Това е новата датска позиция. Все още нямаме отговорите. Не съм в позиция да кажа, че подкрепяме повече гласувания с квалифицирано мнозинство, но поне в някои случаи и това е нова позиция спрямо година по-рано“, посочи Расмусен.

Попитан дали сътресенията в Русия и опасенията от рухване на режима може да променят западната подкрепа за Украйна, той отговори: „Трябва само да сме на висота и да правим това, което правим. А това, което правим, доказва, че сме от правилната страна на историята и че можем да се справим с Русия“.

Но Расмусен изрази надежда, че „партньорите в глобалния юг“, включително Бразилия, Индия и Южна Африка, които отказаха да осъдят войната в Украйна, „може да бъдат мотивирани от това, което наблюдават сега“, да променят позицията си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дания подготвя 1 млрд. долара помощ за Украйна

Франция и Германия с разлини позиции за членството на Украйна в НАТО

Украйна направи още една стъпка към НАТО

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички