Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко.
Изхвърляме най-много хляб и противно на очакванията домакинствата са най-небрежни в пестенето на храна. Хлябът със сигурност ще поскъпне
„Най-много изхвърлят едночленни домакинства, т.е. хора, които живеят сами, семейства с малки деца, жителите на големите градове и млади хора до 25-годишна възраст“, казва Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“, цитиран от БНР.
-
Разликата между "използвай преди" и "най-добър до"
Много от българските потребители не правят разлика между мар...
виж още
Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител.
„Колкото по-евтини са някои продукти, толкова по-малко скрупули изпитва човек, когато ги изхвърля. Ако един хляб струва 1,50 лв. примерно, индустриален хляб, който общо взето има кратък срок на годност, много малко хора се замислят дали да го изхвърлят докато ако си купят занаятчийски хляб, който струва шест лева килограма, ще го ядат цяла седмица. Имат по-големи угризения да го изхвърлят“, посочи Апостолов. Разликата между "използвай преди" и "най-добър до"
Той подчерта още, че европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава-членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.
Коментари