Падението на зомби компаниите: Защо може да има вълна от корпоративни фалити през 2024 г.


Падението на зомби компаниите: Защо може да има вълна от корпоративни фалити през 2024 г.
Снимка: iStock

3258

Обременените с дългове компании в Европа, Близкия изток и Африка са изправени пред надпревара за рефинансиране от 500 милиарда долара през първата половина на 2024 г., предизвикателство, което може да убие много "зомби компании", въпреки че очакваният пик на лихвите може да донесе известно облекчение.

Предприятията, изправени пред нарастващи разходи за дълг след години на ниски лихви, ще трябва да се състезават, за да осигурят достатъчно пари в рамките на най-големия прилив на корпоративно рефинансиране, наблюдаван от години, точно както банките ограничават риска преди по-строгите правила за капитала, пише Reuters.

Анализ на консултантската компания за преструктуриране Alvarez & Marsal (A&M), споделен с Reuters, показва, че стойността на фирмените заеми и облигации с падеж в шестмесечния период е по-висока от всеки друг еквивалентен период от сега до края на 2025 г.

Очертава се криза, казват експерти от финансовата индустрия, с редица по-слаби, по-малки фирми, търсещи нови частни заеми и сделки с публичен дълг, точно когато разходите за държавни заеми - които влияят на лихвите по заемите - растат в световен мащаб.

Ако не успеят да осигурят парите, от които се нуждаят, на цени, които могат да си позволят, това може да доведе до неплатежоспособност и съкращения.

ОЩЕ: Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

„Увеличаването на лихвените проценти става все по-голям проблем за компаниите, особено за тези зомби бизнеси, които са се задържали заради продължителен период на ниски лихвени проценти, но едва успяват да обслужват дълга си“, казва Джули Палмър, партньор в британската фирма за преструктуриране фирма Begbies Traynor.

„Мисля, че сега най-накрая започваме да виждаме падането на някои от зомбитата“, добави тя.

Терминът "зомби" се използва широко в бизнес контекста за обозначаване на компании, разчитащи на подкрепа от правителства, кредитори и инвеститори, за да останат на повърхността.

Това може да включва преструктуриране в изплащането на заеми, предлагане на намалени лихви или други по-облекчени условия и може да помогне на банките да избегнат отписвания на кредити.

Признаци на бедствие вече започват да се показват. Последните официални данни на Британската национална статистическа служба показват, че броят на корпоративните несъстоятелности в Англия и Уелс възлиза на 2308 през август, което е с 19% повече спрямо предходната година.

ОЩЕ: Кризата с недвижимите имоти в Германия взима първите си големи жертви

Тримесечният доклад Red Flag на Begbies Traynor за корпоративните затруднения, обхващащ периода април-юни, установи, че 438 702 предприятия в Обединеното кралство са в „значително“ затруднение, което е с 8.5% повече спрямо година по-рано.

Британският дискаунт търговец на дребно Wilko попадна в процедура по администрация това лято, което доведе до съкращения на хиляди работни места.

Шестият по големина търговец на дребно във Франция Casino току-що приключи преструктурирането на дълга си, за да избегне фалита.

„Централните банки си поемат глътка въздух, но не са готови да кажат, че повишаването на лихвените проценти е приключило“, казва Никола Маринели, асистент по финанси в Регентският университет Лондон.

„Банките и организациите за дялови капиталови инвестиции изчакаха да видят дали приливът ще се промени, но по-високите лихвени проценти вече не позволяват да се крият.“

Труден сценарии

Банката на Англия призова кредиторите да не подценяват риска от неизпълнение на корпоративни заеми и да избягват да разчитат на модели, които измерват риска в цели сектори, а не на отделни кредитополучатели, след като Англия и Уелс имаха най-големия брой фирмени несъстоятелности от 2009 г. насам през второто тримесечие.

Една голяма банка насочва 100 малки предприятия на месец към своя екип за преструктуриране, което е десетократно увеличение от преди 18 месеца, казва Пол Къркбрайт, управляващ директор в практиката за преструктуриране на A&M, отказвайки да назове името на банката.

Повишаването на основните лихвени проценти по света започва да оказва сериозна тежест на така наречените зомби компании, което провокира очаквания за вълна от корпоративни фалити през първата половина на следващата 2024 година;

Снимка: iStock

Високопоставен банкер посочва пред Reuters, че тяхната банка има планове да преразпредели стотици служители, за да поддържа затруднени бизнес клиенти, ако високите разходи за финансиране и слабото потребителско търсене тласнат повече компании към ръба.

Но досега бизнес кредитополучателите са показали малко съществени признаци на стрес, казват двама високопоставени банкови източници пред Reuters.

Тази устойчивост отчасти се дължи на ликвидността, напомпана в икономиката по време на пандемията, но прегледите на качеството на активите на банките в края на годината - които измерват основната сила на заема - ще бъдат ключови, казва Къркбрайт.

Данните на Банката на Англия показват, че брутното кредитиране през първата половина на 2023 г. е с 12% по-ниско в сравнение с предходния шестмесечен период. Търговският орган UK Finance описва търсенето на заеми сред по-малките фирми като "приглушено" в своя Q2 Business Finance Review от 13 септември.

Но задачата по рефинансирането не може да бъде отлагана за неопределено време.

„Нашите колеги по несъстоятелност вече са заети в по-малкия край на пазара и това е мястото, откъдето (фалитите) винаги започват“, казва Къркбрайт, добавяйки, че екипът за преструктуриране на A&M в САЩ също е видял значителен приток – водещ индикатор за Европа.

ОЩЕ: Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения

Ева Шанг, съосновател и главен изпълнителен директор на Legalist, базиран в САЩ хедж фонд, който предлага финансиране чрез формулата длъжник във владение (DIP) на компании в несъстоятелност по глава 11, казва, че нейната фирма е получила повече от 300 заявления за финансиране от януари, най-вече от независими малки бизнеси, като ресторанти, фризьорски салони, сервизи магазини и други подобни, които се намират в затруднено положение поради нарастващите лихвени проценти и края на стимулите за справяне с COVID кризата.

По-строгите капиталови правила за банките, които навлизат от 2025 г., се очаква да ограничат апетита за подкрепа на компании, нуждаещи се от свежо финансиране, посочват експерти от индустрията.

Кейти Мъри, финансов директор в NatWest Group, заяви на конференция миналия месец, че нейната банка има опасения за това как капиталовите правила на Базел III могат да повлияят на кредитирането на малкия бизнес.

Някои заемодатели са затегнали кредитните условия и дори са освободили изцяло някои по-малки бизнес клиенти, докато преразглеждат рентабилността на тези взаимоотношения, казва Нареш Агарвал, политически директор на Асоциацията на корпоративните касиери. Той посочва секторите на строителството и търговията на дребно, където според него напрежението е най-остро.

Изтоничк: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В тази микродържава се разиграва най-странната жилищна криза в Европа

Фалитите в България и региона се увеличават, прогнозата е да стане по-зле

Deutsche bank: Вълната от фалити е неминуема, пикът й ще е през 2024 г.

Колапсът на Signature Bank е третият най-голям банков фалит в САЩ

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички