ООН: Макар и високи, цените на храните в света са спаднали с 20,5% спрямо преди година


ООН: Макар и високи, цените на храните в света са спаднали с 20,5% спрямо преди година
Снимка: iStock

1840

Цените на храните в световен мащаб все още са високи, но са спаднали с 1/5 спрямо преди една година, съобщава в доклад на ООН, предаде АФП.

Ръстът на цените до рекордно високи месечни стойности се случи, след началото на войната в селскостопанската сила Украйна и заедно с други кризи.

Цените са спаднали с 20,5 % от март миналата година след 12-и пореден месечен спад, обяви Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), специализирана агенция на ООН. При публикуването на последните си данни, проследяващи месечните промени в международните цени на хранителните стоки, ФАО заяви, че храните остават скъпи, най-вече за развиващите се страни, силно зависими от вноса.

Спадът на базисните цени е „обусловен от понижението на световните търговски котировки на зърнени култури и растителни масла“, предава агенцията.

Индексът на ФАО е със средна стойност 126,9 пункта, или с 2,1% по-малко от края на февруари и с 20,5% по-малко от март 2022 г.

„За спада допринесе съчетанието от достатъчно доставки, слабото търсене на вносни стоки и разширяването на Черноморската инициатива за зърно“, гласи докладът. Сделката, договорена от Турция и ООН, позволява на Украйна – един от най-големите производители на зърно в света – да изнася го през безопасен коридор в Черно море.

Споразумението беше договорено след началото на войната в, която блокира 20 млн. тона от украинското зърно в пристанищата.

„Поевтиняването се дължи на международните цени на пшеницата, които се понижиха със 7,1%, най-вече заради силното австралийско производство и подобрените условия на посевите в държавите от ЕС, но също и заради големите руски доставки и „продължаващия износ от Украйна от нейните черноморски пристанища“, според ФАО.

Рекордната бразилска реколта също е довела до спад в цените на царевицата с 4,6%.

Цените обаче „остават много високи и продължават да се увеличават на вътрешните пазари, което поставя допълнителни предизвикателства пред продоволствената криза… особено в развиващите се страни, които са нетни вносители на храни“, подчерта главният икономист на ФАО Максимо Тореро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои храни влизат в закона за таван на надценката с до 10%

Северна Македония замрази цените на основни хранителни продукти

Цените на храните падат за първи път от една година

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички