МВФ: Световният икономически растеж ще остане стабилен през 2024 година


МВФ: Световният икономически растеж ще остане стабилен през 2024 година
Снимка: iStock

1160

Глобалният икономически растеж ще остане стабилен тази година, след като през 2023 г. беше по-добър от очакваното, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в четвъртък, цитиран от Reuters. Ще е нужна обаче усилена работа за ускоряване на темповете на растеж над нисите 3% в средносрочен план.

Говорителят на МВФ Джули Козак каза на брифинг, че глобалната икономика изглежда се е насочила към „меко приземяване“ със забяваща се инфлация и силен пазар на труда, но има опасност по-бедните страни да изостанат още повече. Очаква се МВФ да публикува актуализация на икономическите си прогнози в края на месеца.

Във вторник Световната банка публикува мрачна прогноза за 2024 г., като заяви, растежът на глобалния БВП ще се забави за трета поредна година до 2,4%, а това ще изложи на риск целите за намаляване на бедността.

По този повод Козак припомни, че ужасните прогнози за рецесии в много региони преди година, не се сбъднаха през 2023 г.

„Така че световната икономика досега се оказа много стабилна и очакваме тази устойчивост да се запази и през 2024 г.“, заяви говорителят на МВФ, отбелязвайки, че инфлацията вече намалява.

Снимка: iStock

Новините обаче „не са само добри“, тъй като текущият икономически растеж и този в краткросрочен план от около 3% е по-нисък от средните темпове на световен растеж преди пандемията от около 3,8%.

„Така че имаме още доста работа, за да засилим растежа, особено в средносрочен план“, казва Козак, добавяйки, че ситуацията изисква стабилни политики и реформи, които биха могли да повишат производителността.

На въпроса дали икономическата стабилност през 2024 г. ще се разпространи и извън САЩ, тя отговори, че има различия в състоянието на държавите и регионите и с риск бедните страни да изостанат още повече.

„На тях ще им бъде най-трудно да се възстановят от поредица от сътресения, сред които и последиците от пандемията, шоковете при цените на храните и петрола“, заяви тя и добави, че фокусът на МВФ през 2024 г. ще бъде подпомагането на най-уязвимите му членки.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво се очаква от световните пазари през 2024 г.?

МВФ с предупреждение за заплатите в Източна Европа

Аржентина продава дълг за 3,2 милиарда долара 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички