КЗП спря от продажба бутикови барбарони заради инцидент с дете


КЗП спря от продажба бутикови барбарони заради инцидент с дете
Снимка: КЗП

97

Комисията за защита на потребителите (КЗП) временно спря доставянето на модел бутикови барбарони. Във връзка с настъпил инцидент с малко дете при ползването на барбарон в домашни условия, служители на институцията незабавно извършиха проверки по случая и в резултат на събраните данни взеха решението, съобщиха от КЗП.

Извършените проверки на КЗП обхващат интернет сайта, откъдето е закупената стоката, както и икономическия оператор - производител. Установено е, че предлаганите продукти се ушиват по поръчка на клиента.

Съгласно изискванията на Закона за защита на потребителите, производителите са длъжни да пускат на пазара само безопасни стоки и в този смисъл имат задължение преди пускане на пазара на стоката, да са извършили оценяване на рисковете, които стоките могат да съдържат за безопасността на потребителите.

Още: Безопасни ли са детските стоки в магазините?

При установени несъответствия, се предприемат законови действия, за да бъдат защитени правата на потребителите срещу рискове от придобиване на стоки и услуги, които могат да застрашат живота и здравето им, особено това на децата, посочват от КЗП.

В зависимост от вида на продукта, има конкретни изисквания, определени в различни стандарти и тяхното съответствие се определя след извършено лабораторно изпитване. В случай, че няма приложими български или европейски стандарти за определена стока, се взимат предвид препоръките на Европейската комисия, съдържащи насоки за оценка на безопасността на стоките.

КЗП отново алармира потребителите подробно да се запознават с цялата предоставена информация за предлаганите продукти, преди да пристъпят към покупка, както и внимателно да проучват местата и търговците, от които пазаруват.

Започват проверки за опасни играчки

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички