Кой взе Нобеловата награда за икономика?


Кой взе Нобеловата награда за икономика?
Снимка: iStock

380

Американецът от турски произход Дарън Аджемоглу, сънародникът му Джеймс Робинсън и британецът Саймън Джонсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките.

Престижната награда, която обаче, се връчва не от Нобеловия комитет, а от шведската Riksbank, е последната, която ще бъде присъдена тази година и е на стойност 11 милиона шведски крони (около 1,1 млн. долара).

Още: Икономист от Харвард е новият носител на Нобеловата награда за икономика

"Намаляването на огромните разлики в доходите между държавите е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Лауреатите демонстрираха значението на обществените институции за постигането на това", отбеляза Якоб Свенсон, председател на комисията за наградата за икономически науки.

Наградата за икономика не е една от първоначалните награди за наука, литература и мир, създадена по волята на изобретателя на динамит и бизнесмен Алфред Нобел и присъдена за първи път през 1901 г., а беше по-късно допълнена, учредена и финансирана от Централната банка на Швеция през 1968 г.

Предишни победители при Нобеловата награда по икономика включват множество влиятелни мислители като Милтън Фридман, математикът Джон Неш - изигран от актьора Ръсел Кроу във филма "Красив ум", а наскоро беше връчена на бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Миналата година икономическият историк от Харвард Клаудия Голдин спечели наградата за работата си, изтъкваща причините за неравенството в заплатите и пазара на труда между мъжете и жените.

Още: Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобелова награда?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79385
  • GBP
    1
    2.34639
  • JPY
    100
    1.201
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички