Икономическият министър увърта на въпрос дали помощта от правителството стига до малкия бизнес


Икономическият министър увърта на въпрос дали помощта от правителството стига до малкия бизнес
Снимка: ПЦ на МС

2573

Безработицата у нас е по-ниска от средното в ЕС, а потреблението в структурата на БВП дори расте въпреки кризата.

С това се похвали пред bTV министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Според него т.нар. "кредитна ваканция" до края на март е в голяма помощ на бизнеса, като тя ще бъде допълнена от други две мерки, разработени от държавата.

Запитан дали мерките на правителството реално стигат до бизнеса, икономическият министър посочи, че коронавирусът е засегнал всички системи, сякаш сме във война.

Първо въздействаме върху малкия бизнес, най-засегнатите, които са на фронта, след това въздействаме върху всички останали и накрая работим върху преструктуриране на цялата икономика, обясни той действията на правителството.

Министърът посочи, че социалното министерство и министерството на икономиката са инвестирали в бизнеса над 1 млрд. лева и са въвели антикризисни мерки за над 2 млрд. лева.

По негови думи българската икономика има 5 фронта, на които се представя много добре. Той посочи, че безработицата у нас е по-ниска от средното в ЕС, а потреблението в структурата на БВП дори расте въпреки кризата.

Борисов допълни, че през третото тримесечие се получават и първи сигнали за подобряване на инвестициите. Като други добри фронтове той открои финансовата стабилност на държавата, буферите, които имаме, както и оценките на международните кредитни агенции.

Министърът изтъкна, че само по мярката 60/40 са запазени 250 000 работни места, а от началото на пандемията Агенцията по заетостта е намерила работа на 200 000 души.

По негови данни чуждестранните инвестиции у нас за една година, и то по време на криза, са 1 млрд. евро. Инвестициите, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, пък са над 480 млн лева.

По отношение на идеята за държавни бензиностанции Борисов изрази очакване, че тази сряда проектът ще бъде приет на Министерския съвет и ще бъде свикан конкурс за назначаване на управител.

Още: Ще плаща ли държавата 80% от заплатите в затворените бизнеси?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички