Германия спря милиарден проект за производство на чипове


Германия спря милиарден проект за производство на чипове
Снимка: iStock

93

Германските власти обявиха, че спират проект за изграждането на голям завод за полупроводници на стойност около 2,7 милиарда евро, предаде Франс прес. Това е ново свидетелство за кризата в сектора на чиповете за автомобили, посочва агенцията.

Проектът, ръководен от американския производител на полупроводници Wolfspeed и германския автомобилен поддоставчик ZF трябваше да бъде реализиран в провинция Саарланд, близо до границата с Франция.

"Проектът не е изоставен, но Wolfspeed отлага инвестицията за неопределено време в зависимост от развитието на ситуацията на пазара", заяви на пресконференция премиерът на регионалното правителство Анке Релингер. Така тя потвърди появилата се по-рано в медиите информация. "Все още не ясно дали ZF ще остане в проекта", добави тя.

Още: Как недостигът на чипове се превърна в свръхпредлагане само за няколко години

Wolfspeed в партньорство с ZF, обяви през февруари 2023 г., че иска да изгради "най-големия завод в света" за полупроводници от силициев карбид от ново поколение.

Началото на строителните дейности беше предвидено за 2025 г. на мястото на изоставена въглищна централа в Енсдорф, Саарланд, пише БТА.

Забавянето на търсенето на електрически автомобили блокира проектите в сектора на чиповете, които са от ключово значение за производството им. Цяла Европа се сблъсква с този проблем, но той е особено отчетлив в Германия, където продажбите са в застой.

През септември американската компания Intel също се отказа от строителството на завод за чипове в Германия, аргументирайки се със слабото търсене, след като правителството обеща да отпусне субсидии от около 10 милиарда евро, за да привлече гиганта в областта на микропроцесорите в Магдебург.

Още: ЕП одобри планове за гарантиране на доставките на полупроводници в ЕС

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8165
  • GBP
    1
    2.35223
  • JPY
    100
    1.1878
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички