Френското вино и коняк пъшкат под тежките мита на САЩ


 Френското вино и коняк пъшкат под тежките мита на САЩ
Снимка: iStock

3811

ЕС съжалява за новата вълна от американски мита върху френски и германски продукти, която влезе в сила във вторник, и заяви, че ще търси търговско примирие с идващата администрация на Байдън, предаде AFP.

Митата са поредната глава в 16-годишния спор за субсидиите за производителите на самолети Airbus и Boeing, които стават все по-солени при американския президент Доналд Тръмп. Френските износители бяха засегнати от повишени мита върху виното и коняка, докато Германия бе потърпевша от нови налози върху въздухоплавателните части.

"Комисията отбелязва днешното влизане в сила на американските мита, произтичащи от случая на Airbus в СТО за субсидии за въздухоплавателни средства", се казва в изявление. Изпълнителната власт на ЕС се занимава с търговски въпроси за 27-те държави-членки на блока.

"Както вече ясно казахме, съжаляваме, че САЩ избраха да добавят още продукти на ЕС в своя списък за отмъщение", се казва в изявлението.

ЕС "очаква с нетърпение да се ангажира конструктивно с новата администрация на САЩ за разрешаване на този дълготраен спор като част от обновения трансатлантически дневен ред", добавят от ЕК. Европа най-после отвърна на митата на САЩ

Френските износители на вино и спиртни напитки смятат, че новите мита ще струват на сектора продажби от един милиард евро, като конякът е особено тежко потърпевш.

В последните си дни на управление, администрацията на Тръмп не престава да се занимава с търговски въпроси с европейците. Миналата седмица Вашингтон спря план за налагане на нови мита върху внос на френски стоки за 1,3 млрд. долара заради спор за данъка върху технологичните компании.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички