ЕП одобри планове за гарантиране на доставките на полупроводници в ЕС


ЕП одобри планове за гарантиране на доставките на полупроводници в ЕС
Снимка: iStock

1790

ЕП прие планове за гарантиране на доставките на полупроводници чрез стимулиране на производството и иновациите в ЕС и въвеждане на спешни мерки срещу недостиг.

Новият закон цели да създаде благоприятна среда за инвестиции в полупроводници в Европа, като ускори процедурите за издаване на разрешения и признае значението им чрез т.нар. статут с най-голямо национално значение. Малките и средните предприятия ще имат по-голяма подкрепа, особено в областта на проектирането на полупроводници, за да с стимулират иновациите.

Законодателството ще подкрепи проекти, повишаващи сигурността на доставките в ЕС чрез привличане на инвестиции и изграждане на производствен капацитет. Евродепутатите осигуриха 3,3 млрд. евро за научни изследвания и иновации, свързани с полупроводници. Ще бъде създадена мрежа от центрове за компетентност, за да се преодолее недостигът на умения и да се привлекат кадри за научни изследвания, проектиране и производство.

Механизъм за реагиране при кризи 

Ще бъде създаден Механизъм за реакция при кризи, чрез който ЕК ще оценява рисковете за доставките на полупроводници в ЕС. Индикаторите за ранно предупреждение в държавите членки ще се използват за задействане на предупреждение за недостиг в целия ЕС.

Механизмът ще позволи на ЕК да прилага спешни мерки, като приоритизиране на доставките на продукти, особено засегнати от недостиг, или извършване на общи покупки за държавите членки. Освен това членовете на ЕП като въведоха инструмент за картографиране, който ще помогне за идентифициране на възможни затруднения в доставките. Тези действия ще бъдат крайна мярка в случай на криза в сектора на полупроводниците.

ЕП подкрепи и разпоредби за засилване на международното сътрудничество със стратегически партньори и за правата на интелектуална собственост, за да се гарантират конкурентни предимства и защита на сектора на ЕС.

Законодателството беше прието с 587 гласа „за“, 10 гласа „против“ и 38 въздържали се.

Контекст

Според проучване на ЕП делът на Европа в световния производствен капацитет на полупроводници е под 10%, като целта е да достигне 20%. В друг анализ от 2022 г. се подчертава, че пандемията е разкрила дългогодишни слабости в световните вериги за доставки, а недостигът на полупроводници е пример за това и показва какво може да се случи в следващите години. Заедно с други проблеми, дефицитите доведоха до ръст в разходите за промишлеността и до по-високи цени за потребителите и забавиха темпа на възстановяване в Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Intel инвестира 4,6 млрд. долара в завод за полупроводници в Европа. Къде?

Недостигът на полупроводници срина европейския пазар на нови коли

Най-голямата технологична компания в Европа ограничава важен износ за Китай

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички