Четири ключови препоръки към българската икономика


Четири ключови препоръки към българската икономика
Снимка: iStock

228

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил препоръките на Европейската комисия за развитието на икономиката на европейските държави. За България са одобрени четири препоръки.

Първата е нашата страна да представи средносрочен фискално-устройствен план. Очаква се България да поддържа общ държавен дефицит под 3 на сто от БВП и да запази държавния дълг на разумно равнище в средносрочен план.

Втората препоръка е България да ускори значително изпълнението на програмите по политиката на сближаване и плана за възстановяване и устойчивост, със завършване на реформите и инвестициите до август 2026 г., чрез подобряване на работата и повишаване на капацитета на администрацията, включително на регионално равнище, подобряване на качеството на процедурите за възлагане на обществени поръчки и на независимостта и работата на регулаторите. По политиката на сближаване се очаква да бъдат отчетени възможностите за развитието на стратегически технологии за подобряване на конкурентоспособността.

Още: България не използва потенциала си при зеления преход

Третата препоръка е за подобряване на образованието и обучението, включително за хората в неравностойно положение, както и на уменията на работниците, и за повишаване на конкурентоспособността и подкрепата на прехода към чиста икономика.

Четвъртата е за намаляване на зависимостта на нашата страна от изкопаеми горива и ускоряване на прехода към чиста енергия, особено с внедряването на възобновяема енергия в централното отопление и разполагане на ветрогенератори. България следва да осигури възможности за съхранение на енергия и да подобри гъвкавостта на енергийната система. Нашата страна се очаква да намали дела на хората, което не могат да отопляват домовете си. Препоръчва се също развитие на градските железници и разгръщане на необходимата инфраструктура

Световната банка ревизира надолу очакванията си за икономиката на България

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички