Храните, приготвени със сух жълт брашнен червей - било то енергийни блокчета, тестени изделия или бисквити - скоро могат да попаднат на рафтовете на хранителните магазини в Европа.
Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) съобщи, че според оценката жълтият брашнен червей, или целият като изсушено насекомо, или под формата на прах, е годен за консумация от човека след заявление от френската фирма за отглеждане на насекоми Micronutris, предаде БГНЕС.
Жълтият брашнен червей - или ларва на Tenebrio molitor - е вид насекомо в стадия на ларвите. Принадлежи към семейството на тъмните бръмбари, състои се „предимно от протеини, мазнини и фибри“, констатира заключението на експертите, но предупреждава, че трябва да се направят повече изследвания за възможни алергични реакции към насекомите.
Това беше първата пълна оценка на агенцията със седалище в Италия за „хранителен продукт, получен от насекоми“. Сега от Европейската комисия и държавите-членки на Европейския съюз зависи дали ще дадат одобрение.
Насекомите са добър източник на протеини и отглеждането им е по-благоприятно за климата от това на другите животни. Но - с малки изключения - хранителните продукти, базирани на насекоми, са рядкост в ЕС.
„Съществуват когнитивни причини, произтичащи от нашия социален и културен опит, който кара мисълта за ядене на насекоми да отблъсква много европейци“, каза Джовани Согари от Университета в Парма и добави: "С времето и експозицията такива нагласи могат да се променят".
Коментари