Базисната инфлация във Великобритания през май достигна най-високото си ниво от 1992 година


Базисната инфлация във Великобритания през май достигна най-високото си ниво от 1992 година
Снимка: iStock

2056

Инфлацията при потребителските цени във Великобритания се противопостави на очакванията за забавяне и остава на ниво от 8,7% през май, сочат официални данни, публикувани в сряда – ден, преди Английската централната банка вероятно да увеличи основните лихви за 13-и пореден път.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха, че годишният индекс на потребителските цени ще спадне до 8,4% през май, като се отдалечиха още повече от 41-годишния връх от 11,1% от октомври.

„Няма да се поколебаем в решимостта си да подкрепим АЦБ, докато се опитва да изтласка инфлацията от икономиката ни, а в същото време предоставяме целенасочена подкрепа за разходите за живот“, заяви финансовият министър Джеръми Хънт.

Паундът поскъпна силно спрямо щатския долар и еврото, след като данните бяха представени, но след това изгуби по-голямата част от ръста си.

Националната статистическа служба (ONS) заяви, че основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия и която АЦБ смята за добър показател на основния ценови натиск, неочаквано се е ускорила до 7,1% от 6,8% - най-високо ниво от 1992 г.

„Цените на самолетните билети са се повишили с повече, отколкото преди година, и са на по-високо ниво от обичайното през май“, заяви главният икономист на ONS Грант Фицнър. По думите му растящите цени за употребяваните автомобили, събитията с музика на живо и компютърните игри също са допринесли инфлацията да остане висока.

Британската инфлация се оказва по-устойчива спрямо други големи развити икономики, като общата инфлация е най-високата сред страните от Г-7 – дори над нивото от 8% в Италия, отчетено през май.

До голяма степен се очаква АЦБ да увеличи основните лихви в четвъртък до 4,75% от 4,5%. Преди данните от сряда пазарите бяха повишили очакванията си за върха на лихвите до 6% за началото на 2024 г.

Високата инфлация във Великобритания е проблем и за премиера Риши Сунак, който обеща да намали темпа на растеж на цените до края на 2023 г. преди очакваните парламентарни избори през 2024 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Повишаването на лихвите продължава

Противно на очакванята: Инфлацията във Великобритания остава двуцифрена и през март

Великобритания се размина на косъм с рецесията

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички