Юлиян Митов, собственик на Fresh Bar: Най-важното в бизнес средата е равнопоставеността


Юлиян Митов, собственик на Fresh Bar: Най-важното в бизнес средата е равнопоставеността
Снимка:

12363

Юлиян Митов разказва за бизнеса си пламенно, ентусиазирано и… свежо. Това е не е никак учудващо, тъй като той е собственик на Fresh Bar - популярната верига заведения за фрешове, супи, салати, ядки. От отварянето на първия обект през 2013 г. начинанието не е спирало да се развива. Expert.bg поговори с г-н Митов за манията по здравословните напитки, предимствата на франчайза и бизнес средата в България.

Г-н Митов, занимавали сте се с търговия на плодове и зеленчуци и после сте преминали към бизнеса с Fresh bar. Как и защо се случи този преход?

Започна случайно, като на шега. През 2013 г. отворихме един обект в Мол София, който тръгна много добре. Самата концепция има голям потенциал и мнозина се опитаха да направят вериги от подобни обекти. Ние обаче предлагаме нещо по-различно - всичко се прави пред клиентите на момента. Други пробваха с предварително приготвени сокове, но ние имахме смелостта да видим дали потребителят е готов да изчака 5-10 минути за качествен продукт. Хората, които имат култура на здравословно хранене, разбират колко важно е това. Ценообразуването също е ключов фактор - все пак хората виждат колко струва в магазина 1 кг портокали например и сравняват. Наблегнахме на седмичните промоции, чрез които правим много добра цена на себестойността. От голямо значение е също, че вече сами си произвеждаме бутилките и капачките. Всички тези фактори ни правят трудни за изместване от пазара.

Всъщност вие имате и собствено земеделско производство, така че цикълът е почти затворен.

Да, развиваме производство от две години. Трудно е, но изчисленията ни сочат, че в дългосрочен план ще бъде много изгодно. Продукцията на цвекло и целина например ще ни стигне за цяла година в заведенията. Факт е, че колкото по-затворен е един цикъл, толкова бизнесът е по-независим от икономическите фактори.

Наскоро отворихте обект в Пловдив, планирате ли и други нови?

Имаме амбиции да се развиваме и в Европа, вече правим стъпки за Румъния. Набелязали сме локации, започваме преговори за помещения. Живот и здраве, първият Fresh Bar в Румъния ще е отворен през април или май в Букурещ. Пазарът е голям, цените са доста по-високи, километрите са по-близки от Бургас и не виждам причина да не го направим. Докато човек не пробва, няма как да разбере дали ще успее.

Искате да развивате Fresh Bar като франчайз, има ли интерес от партньори?

Нека първо да кажа, че друг фактор за успеха ни е доброто разположение на обектите - в Мол София, в Мегамол и Парк Център в София, в мол „Марково тепе“ в Пловдив. Останалите обекти в провинцията ги даваме на франчайз, по-рентабилно е. Предлагаме перфектни условия - искаме само първоначална такса, правим обекта готов до ключ, предлагаме всичко на изплащане. Затова и има голям интерес. Дори съм готов някои от нашите собствени обекти да ги отдам на франчайз , за да имаме време, възможности и средства да развиваме марката. Следващите една-две години са най-подходящото време за това.

Каква е рекламната ви стратегия?

Отделяме по 1% от оборота на всеки обект, който отива за фонд „Реклама“. За следващата година сме измислили нещо изключително интересно. На щандове на обектите ни ще са изложени красиви и полезни чаши, тефтери, плажни кърпи, карти за игра. С покупката на фреш клиентите ни ще получават точки, които ще се наричат „витамини“ и ще отговарят на реалния брой витамини, които се съдържат в конкретния фреш. Ако например пиете фреш от киви или лимон, ще получавате повече точки, тъй като това са най-витаминозните плодове. Клиентът ще има фреш карта, която ще се чекира и той ще може да следи колко витамина е изпил тази седмица, този месец и т.н. Срещу определен брой витамини, ще може да получава някой от нашите артикули. Стартираме тази акция в края на февруари.

Мода ли е пиенето на фрешове?

Определено е модерно. Потребителите в последните години искат да изключат всички консерванти от менюто си. Ние се вписваме много добре в този стремеж не само с фрешовете, а и със салатите и супите, които предлагаме. Стараем се да сме иновативни - от понеделник (19.12 - бел. ред) например пуснахме топъл коледен фреш. Ще се продава две седмици, заимствахме идеята от Франция. През лятото пък обмисляме да предлагаме купи от плодове - дини или пъпеши, разрязани на две и напълнени с всякакви плодове.

На страшно много неспециализирани места вече се предлагат фрешове. Доколко е голям проблемът със сивия сектор в нишата?

Сивият сектор е в ущърб на самите потребители. Ако сте си купили фреш от някъде, където ви пипат парите и след това портокалите с неизмити ръце, проблемът е за вас. Лошо е , че дават разрешително на всяко магазинче за алкохол и цигари. Това трябва да се регулира. Колкото са по-строги изискванията, толкова по-добре. Все пак става въпрос за продукт, който се консумира, без да е минал термична обработка. Ние категорично бихме отговорили на всяко едно изискване.

Кой е бестселърът ви?

Няма ясно изразен. Много добре се продава детокс програмата - спанак, ябълка, магданоз, селъри. Като цяло зеленчуковите фрешове стават все по-популярни, макар плодовите все още да държат първенството. Чрез различни комбинации можем да направям буквално над 100 вида фреш.

Това ли е водещата причина за успеха ви - разнообразието? Или приготвянето на продукта открито, на място?

Тези две неща определено са ключови, но аз бих добавил и постоянството. Не си ли последователен, нищо няма да се получи. Може би ако се върна назад във времето, ще намеря и по-правилни цели. Но нашите цели са постоянни и не променяме посоката си. Затова успяваме.

Наели сте на работа доста хора в неравностойно положение. Имахте ли специална мотивация да го направите?

Имаме над 30 служители с увреден слух. Миналата година направихме кампания с фондация „Заслушай се“, сложихме на чашите лепенки с надпис „Да имаш глух приятел е яко“. Оттам тръгнаха нещата. Заговорихме се, те споделиха, че много хора с увреден слух нямат работа, а няма реална причина да е така. Това са абсолютно работоспособни хора, дори смея да твърдя, че са много по-отговорни в някои ситуации от останалите служители. Поръчките им излизат на принтери, чекират си ги , изпълняват ги. Няма нищо, което да им пречи да вършат задълженията си добре.

Като млад предприемач как оценявате средата за правене на бизнес в България?

Оценявам я като еднаква за всички. Добра или лоша, за съседа до теб е същата. Проблемът е, когато има неравнопоставеност, това е нещото, което пречи.

Има ли бум на предприемачеството в България?

Има, но всеки се опитва да прави неща, които не разбира. Никой няма смелостта да каже: „Аз ще продавам продукта си на по-висока цена, защото е по-хубав“, никой няма самочувствието да поиска повече пари за по-добро качество. Разликата при нас е точно в това, че имаме увереност. Ако човек сам не си повярва, нещата няма да се случат.

Интервю на Деница Райкова

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички