Левон Хампарцумян: Банковата сфера не създава успеха, само го подкрепя


Левон Хампарцумян: Банковата сфера не създава успеха, само го подкрепя
Снимка: Уникредит

6342

Банковата сфера в България винаги е била сектор от особен интерес за икономиката ни. Предвид бурните политически събития, които се случват както по света, така и у нас, Actualno.com и Expert.bg поговориха с г-н Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк, относно бъдещето пред банковия ни сектор.

Г-н Хампарцумян, какви са очакванията и прогнозите Ви за развитие на банковия сектор през 2017 година?

Банковият сектор е директна функция на състоянието на икономиката. Имаме достатъчно предпоставки да вярваме, че ще имаме растеж около и дори над 3%. Това означава, че и перспективите за банковия сектор ще са добри. По-скоро позитивни са очакванията.

Виждате ли някакви конкретни външни или вътрешни опасности за развитието на сектора през следващите 12 месеца?

Външните шокове няма смисъл да ги споменавам. Говорим за геополитическа обстановка, която е много динамична, с определени фактори, които не са лесно предсказуеми. Предполагам, че те не биха ни засегнали директно и веднага. По-скоро трябва да се концентрираме относно вътрешните фактори. Опасността идва от известна политическа нестабилност – краткосрочно тя не се отразява на бизнеса, но ако продължи прекалено дълго, разбира се ще има негативни последствия. За съжаление, другият фактор, който не се променя при всички правителства, е правенето на популистки и лобистки закони, които могат да доведат до неясни за дори за вносителите рискове върху сектора.

По-скоро се надявам на позитивно развитие, защото така или иначе българската икономика днес е пет пъти по-голяма, отколкото през 90-та година – с всички трудности на Прехода. Има достатъчно голям брой фирми, които не зависят директно от политическата конюнктура. Да се надяваме, че политиците, които ще си изберем да ни управляват, по-скоро ще играят ролята на т.нар. honest brokers (честни брокери) – на загрижени за интересите на всички.

Какви са приоритетите на УниКредит през настоящата година? Мислите ли, че напрежението в Италия заради оставката на Матео Ренци и отпуснатите държавни заеми за осем по-малки италиански банки ще ни повлияят?

Бидейки в лидерска позиция на пазара, нашият приоритет е да си оптимизираме дейността максимално. Това е приоритет не само за тази година – правим го всяка година. Приоритет е и да увеличим присъствието си в дейностите на клиентите, които вече имаме и да привлечем нови клиенти.

Размерът ни е такъв, че няма специфичен сектор, в който да имаме приоритети. Нашите приоритети ги слагат клиентите – нямаме усещане, че сме създатели на успеха, просто подкрепяме успеха. Това, което със сигурност променя индустрията, са най-общо казано дигиталните услуги. УниКредит обаче не разглежда дигитализацията като цел, а като средство за постигане на по-високо качество на услугата, по-удовлетворени клиенти и съкращение на разходи. Няма общоприет дигитален модел на развитие – зависи от спецификата на дейност, зависи от клиентите, зависи дори от културата на дадена държава. Например използването на сматрфони, които са платформа за предлагане на много дигитални услуги, в България е по-малко, отколкото на Запад, но темпът на растеж е доста висок. Имайки предвид тези неща, всяка една банка ще си направи търговската стратегия. Не сме притеснени от т.нар. disruptive technologies (бел. ред. - технологиите, които променят из основи даден сектор или дадена дейност). Говорим предимно за транзакционния бизнес – там конкуренцията е много голяма и има много интересни идеи, които ще променят този бизнес. Когато става въпрос за кредити и доверие – тогава малките и неясно къде базирани компании, които предлагат интересни услуги, нямат много сериозен шанс за бърз растеж. Всички тези технологии обаче ще променят начина, по който и ние работим.

Относно италианския пазар - УниКредит е много добре капитализирана банка. Освен това италианската икономика е една от най-силните в Европа. Чисто политически за 70 години Италия има 64 правителства – така че по-бързата смяна на кабинети не е нещо, което италианската икономика не е виждала. Не сме обезпокоени от политическата ситуация там, напротив – УниКредит Груп има нов стратегически план, който е добре замислен, пазарите го възприемат позитивно и вървим напред.

Какво мислите за сливането между ОББ и СиБанк – добра новина ли е за пазара и очаквате ли други банкови сливания през тази година?

Мисля, че по принцип в България има икономически предпоставки за консолидация на пазара. По ред причини в сегашната икономика да имаш малка банка в България не е много рентабилно. Много вероятно е да има още сливания, но това не е процес, който да е наложително да се случи много бързо. Предполагам, че в следващите 12-18 месеца ще имаме фактори, които биха довели до сериозни предпоставки за сливания. Не бих коментирал конкретни имена – можем да спекулираме колкото си искаме, но докато не се е случило, не се е случило.

Винаги болна тема в България е недостатъчно високото ниво на кредитиране на малкия и среден бизнес. Мислите ли, че през 2017 година предприемачите ще се решат да поемат повече риск и да опитат да развият по-добре идеите си с помощта на банките в България?

След периода на кредитна свръхекспанзия, който доведе до предишната криза, всички са предпазливи според принципа парен каша духа. Фирмите, пък и гражданите, си структурираха финансите по начин, по който да бъдат по-малко задлъжнели – като естествен буфер срещу бъдеща нестабилност. От друга страна колкото по-добре се развива икономиката, колкото по-уверени в бъдещето се чувстват хората – и като потребителите, и като предприемачи, толкова по-смели ще бъдат в задлъжняването. Апетитът за вземане на кредити до голяма степен е свързан с усещането за стабилност, растеж и развитие. Ако имаме политическа и икономическа среда, която създава доверие за растеж, можем да очакваме увеличение на вземането на кредити. Ключовото нещо е, че банковата сфера не създава успех – тя го подкрепя. Успехът се създава от предприемчиви хора, от добри администратори на публични пари, които организират нещата така, че да се създава ново богатство в крайна сметка.

Смятате ли, че през тази година България най-сетне ще направи първата стъпка към еврозоната – само от нас ли зависи?

Моето усещане, въпреки че не съм участвал в деликатните преговори с валутния съюз на ЕС, е, че колкото по-бързо тръгнем да влизаме, толкова по-добре. Със сигурност сега има едно по-позитивно отношение от наша страна – от БНБ и от последното правителство, за влизане в еврозоната. Имам чувството, че в подходящи моменти досега правителствата ни и БНБ така са питали за влизане в еврозоната, че да им кажат "Не".

Автор: Ивайло Ачев

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички